Muzeul se află în clădirea Palatului Culturii din Ploieşti construit în anul 1930 inițial cu destinație de Palat al Justiției găzduind astăzi și alte instituții publice printre care Biblioteca Județeană, Școală Populară de Artă, Curtea de Apel și Acvariul.

A fost înființat în 1956 și este unic în țară. La renovarea clădirii s-a distrus mai bine de 90 la sută din tot ce însemna vechiul muzeu, astfel făcând loc noilor idei creative de reabilitare a muzeului. S-a păstrat aceeași tematica fiind refăcută doar expoziția de bază.

Prima sală este Sala de Antropogeneză, unde este prezentată evoluția vieții umane pe planeta noastră de la simplu la complex. În vitrină se află dovezi ale evoluției printre care fosilele vii (animale apărute cu milioane de ani in urmă care trăiesc și astăzi pe planeta noastră) printre care regăsim: crocodilii, scorpion, libelula.

Vizitatorii sunt surprinşi să vedă și cele mai impresionante piese din muzeu: dinții de megalodom (cel mai mare rechin), fragment de mosasaur (reptila acvatică), ouă de dinozauri ierbivori, fildeși de mamut.

Fosilele expuse în această sală ne redau povestea pământului animalele care au trăit cu milioane de ani în urmă ceea ce e fascinant pentru copii, în mod special, atunci când iau contactul cu ele pentru prima dată.

Prin anatomia comparată din această sală copii află că inima care pompează sângele în corpul nostru păstrează aceeași funcție și diferă ca și complexitate de la om până la toate viețuitoarele pământului.

Am aflat povești despre zborul păsărilor care diferă în funcție de specie și rolul țepilor ca organe de apărare, dar și rolul scheletului la om și animale, evoluția omului și adaptarea acestuia la mediu.

Muzeul realizează foarte multe lecții cu copii, încă de la cele mai mici vârste făcând biologia mai atrăgătoare și interactivă și în același timp muzeul, ca ansamblu, este conceput să fie pe înțelesul tuturor copiilor.

Tot aici poate fi văzut un craniu autentic cu deformare culturală care provine dintr-un trib germanic.

În Sala de Anatomie o hologramă 3 D te întâmpină la intrare explicând principalele organe interne, o tehnologie nouă adusă în muzeu.

Această sală are vitrinele aranjate sub formă de semnul întrebării, iar în centrul sălii se află o zonă interactivă. Prin preparate naturale și mulaje sunt prezentate principalele sisteme din corpul uman.

Sala de Genetică este un mic laborator importanța geneticii o știință care ne vorbește despre transmiterea caracterelor. Vedeta geneticii este musculița de oțet deoarece ea a fost supusă multor analize de laborator. Celula, nucleul si ADN-ul sunt alte aspecte discutabile în această sală.

Muzeul mai atrage atenția cu privire la impactul omului asupra mediului cu accent pe defrișare și poluare fiind realizate pentru această temă o sală separată împărțită în doua perspective: în partea stângă sunt lipite pe pereți imagini sugestive cu natura neatinsă de mână omului în toată splendoarea ei sălbatică și în partea dreapta sunt imagini cu natura atinsă de mâna rea a omului care defrișează și aruncă deșeurile în natură.

Muzeul Omului, după o investiție de bani și timp, a ajuns astăzi, să fie unul dintre cele mai moderne instituții muzeale din România ceea ce face ca vizita la muzeu să fie mult mai interactivă, sugestivă și memorabilă pe care noi v-o recomandăm cu drag oricând aveți ocazia să călătoriți prin Ploiești.