„Desenând împreună narațiunile istorice politice și de artă, aceste lucrări sunt eseuri virtuoase pe teme de putere, corupție și mânie”, scriu într-o descriere a lucrării organizatorii licitaţiei de seară post-război şi artă contemporană Christie din Londra.

„The Collector 4”, o pictură a băimăreanului Adrian Ghenie, a fost vândut pentru 2,65 milioane de lire sterline, aproximativ 3 milioane de euro, la licitaţia Christie din Londra.

Pictată în 2009, lucrarea face parte dintr-o serie de patru pe tema „colector”.

Protagonistul este cunoscutul lider al armatei naziste Hermann Göring, care a adunat o colecție de peste 2.000 de lucrări de artă furate. „The Collector 4” îl ilustrează pe Göring pe patul de deces. Lucrările au fost vândute la un preț estimat de 2,2 milioane GBP – 2,8 milioane GBP.

Cu o seară înainte, la o licitație a lui Sotheby, de asemenea, care a avut loc la Londra, lucrarea lui Ghenie, „Funchal Duchamp”, a fost vândută pentru 4,3 milioane de euro (aproximativ 5 milioane de euro), a raportat Profit.ro.

Adrian Ghenie, unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani, s-a născut în 1977, la Baia Mare. A absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca în 2001. În 2005 a fondat Galeria Plan B în Cluj, împreună cu Mihai Pop, un spațiu de producție și expoziție pentru arta contemporană.

În 2008, Planul B a deschis un spațiu expozițional permanent în Berlin unde lucrările sale sunt prezentate în mod regulat la licitațiile internaționale de artă și sunt incluse în multe colecții muzeale și publice, Centrul Georges Pompidou sau Muzeul de Artă Contemporană din Los Angeles.