Timișul aduce în atenția publicului tradițiile bănățene prin intermediul unui eveniment major care coagulează în jurul său peste 1500 de artiști și peste 50 de formații artistice care intră în competiție și anul acesta, așa cum au făcut-o și în cei precedenții.

organizează în perioada martie – iunie 2019 cea de-a XIII -a ediție a festivalului–concurs „Lada cu Zestre”. Scopul său este conservarea, valorificarea și promovarea culturii bănățene prin intermediul artelor tradiționale, dansuri, muzică, literatură dialectală, meșteșuguri și gastronomie tradițională, din toate zonele și subzonele județului Timiș.

Festivalul este structurat pe următoarele secțiuni: coregrafie, muzică, expoziții, colecții, poezie dialectală, teatru popular și gastronomie tradițională.

Concursul cuprinde două categorii intitulate: „Laureați” și „Zestrea Timișului”, la toate secțiunile, pentru a realiza o jurizare pe același nivel de pregătire și pentru a oferi mai multor localități șansa de a câștiga premii dar și pentru a stimula performanța.

Structurat în 7 centre zonale

La categoria „Zestrea Timișului” au fost desemnate 5 centre zonale după cum urmează: Dudeștii Vechi – 16 martie 2019, Peciu Nou – 17 martie 2019, Variaș – 23 martie 2019, Tomești – 24 martie 2019, Nițchidorf – 30 martie 2019. La categoria „Laureați” au fost desemnate două centre zonale: Deta – 31 martie 2019 și Sânnicolau Mare – 7 aprilie 2019.

La Muzeul Satului Bănățean, în data de 7 iunie 2019, va avea loc gala Festivalului – Concurs „Lada cu Zestre”, unde cei mai de seamă reprezentanți ai județului Timiș vor prezenta un spectacol care aduce în atenția publicului „zestrea” județului Timiș.

Se vor acorda premii în bani pe localitate în funcție de punctajul total acumulat.

Juriul este format din:

Coregrafie: Toma Frențescu, Nicolae Stănescu, Peri Vasile
Muzică: Carmen Popovici – Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan
Poezie dialectală, teatru popular: Adela Popa, Tania Stavilă – Țunaș, Alina Mafa
Gastronomie tradițională: Uica Mihai, Nicolae Tomescu
Expoziții, colecții: Maria Hadiji, Marius Bacriu
Directorul festivalului: prof. Liliana Laichici
Organizator: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș
Parteneri: primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș

Finanțator: Consiliul Județean Timiș

Manager: prof. Liliana Laichici

Regulamentul și alte detalii despre Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” se găsesc pe site-ul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş.