Muzeul de Arta Timisoara a lansat cea de-a cincea editie a revistei oficiale Euroregionalia, care apare o data pe an, din 2014, iar planurile pentru aceasta publicatie sunt pe cale sa se extinda.

Revista a iesit de sub tipar sub forma unui volum de 250 de pagini, iar fondurile pentru tiparirea ei au provenit de la Consiliul Judetean. Publicatia este realizata de Muzeul de Arta Timisoara in colaborare cu Centrul de Studii Avansate in Istorie.

Printre cei care au scris articole in acest numar se afla academicianul Razvan Theodorescu, directorul Muzeului de Arta, Victor Neumann, arhitectul Gabriel Szekely sau Iuliana Gales, cea care s-a ocupat si de editarea textelor.

Euroregionalia este impartita in 3 sectiuni: Cultura si istorie, Arta si Patrimoniu si Expozitii si a fost prezentata in cadru festiv la Muzeul de Arta din Timisoara.

Am considerat ca merita sa atragem atentia asupra existentei unei carti de vizita a Muzeului de Arta. Sigur, e o revista care e preocupata de arta, de cultura, de istorie, de ceea ce numim noi stiinte umaniste si arte. Are un profil interdisciplinar, este o revista care e centrata in jurul problemelor culturale ale regiunii Banat, dar si ale Romaniei, si ale Romaniei in context European”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, directorul Muzeului de Arta, Victor Neumann.

Fiecare dintre cei prezenti a plecat cu cele cinci numere din Euroregionalia, revista care si-a pastrat formatul de la primul numar, si doar culoarea a fost cea care s-a modificat de-a lungul anilor. La fiecare dintre editii articolele propuse au trebuit sa respecte o anumita tema.

Le-am ales in functie de calitate, de respectarea unei metodologii, de tema care este atragatoare sau de tema pe care am fixat-o noi pentru numarul pe care il aveam in pregatire. Nu va ascund ca intotdeauna a functionat si un proces de selectie, care nu este usor, pentru ca nu orice text poti sa il publici. El trebuie sa fie scris dupa standardele stiintifice”, a spus pentru opiniatimisoarei,  Victor Neumann, directorul Muzeului de Arta Timisoara.

La lansarea din sala baroca a Muzeului de Arta asistenta a fost incantata de recitaluri sustinute de cinci tinere talente de la Liceul de Arta Ion Vidu. Sarah Szekely(clasa a VI-a) a interpretat la pian una din sonatele lui Beethoven, Denisa Tirlea(clasa a IX-a) a interpretat tot la pian o piesa a lui Aleksandr Skribian, Erwin Muller(clasa a IX-a) a cantat la chitara o piesa de Miguel Llobert, Alexandru Cranciova(clasa a X-a) la contrabas, si Alice Poenaru(clasa a VIII-a) la pian au facut un duet pe Siciliana lui Constantin Nottara, in timp ce seara s-a incheiat cu o interpretare a lui Cosmin Gavrila(clasa a X-a), cel care a cantat la pian Toccata de George Enescu.

Numarul din 2019 al revistei Euroregionalia urmeaza sa vada lumina tiparului catre finalul acestui an, insa de aceasta data va avea si o editie in limba engleza.