Lansarea albumului “100 de ani de tradiții românești” a fost  cadoul Municipiului Reghin pentru luna martie 2019.

O echipă formată din oameni iubitori de frumos, în mod deosebit, tineri din cadrul Primăriei Reghin s-au gândit să marcheze acest eveniment, albumul “100 de ani de tradiții românești la Casa de Cultură ”Dr.Eugen Nicoară” din Reghin.

Reghinenii și numai au avut atunci ocazia să admire 100 de costume populare din mai multe zone etnografice ale țării.

În prezența unor invitați de seamă ai județului Mureș, reghinenii și numai au avut atunci ocazia să admire 100 de costume populare din mai multe zone etnografice ale țării.

”Avem o echipă minunată în cadrul instituției. Au depus eforturi pentru a crea municipiului Reghin un eveniment inedit. Deschiderea și realizarea acestui proiect e o mare realizare. Frumoasele piese vestimentare care compun portul nostru au adus României și două recorduri mondiale, costumul popular tradiţional este cel mai bun ambasador al României. Iar munca acestei echipe tinere m-a impresionat,  iar albumul spune povestea identității noastre ca popor și va rămâne, în arhiva municipiului nostru, mărturie atât a portului popular românesc cât și a aniversării Anului Centenar!” a afirmat în deschiderea evenimentului ec.Maria Precup, primarul Municipiului Reghin, citat de punctual.ro.

Nicolae Băciuț, directorul  Direcției județene pentru Cultură Mureș și-a arătat aprecierea faţă de evenimentul creeat de organizatori:

”În spațiul românesc se întâmplă un fenomen extraordinar, renașterea costumului tradițional. Probabil un factor important a fost includerea iei în patrimoniul UNESCO. Faptul că ideea de anul trecut se găsește acum între coperțile unei cărți îi dă durată clipei. Acel moment va rămâne veșnic prin această lucrare

Portul popular reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor. Grija omului pentru înfăţişare şi atenţia acordată aparenţelor a constituit dintotdeauna un element definitoriu pentru umanitate. Cu toate că moda se schimbă de la an la an şi omul cade pradă adesea tentaţiei de a i se plia, vestimentaţia este transformată pentru a transmite mesaje de natură socială, morală, estetică și de ierarhizare socială.

”Acest album dorește să imortalizeze acel eveniment, pentru a fi păstrat și dus mai departe generațiilor următoare. Albumul este format din două părți, prima parte fiind compusă din acele 100 de costume prezentate anul trecut, iar în a doua parte putem găsi imagini din arhiva fotografică a Muzeului ”Anton Badea” din Reghin. Am ales să cuprindem și aceste imagini din arhivă pentru a vedea evoluția costumului popular în timp” a afirmat Simona Bogdan, citată de punctual.ro.

Invitații de seamă din peisajul cultural mureșean prezenți la lansarea albumului ”100 de ani de tradiții românești”, au vorbit despre importanța păstrării tradițiilor populare  iar cuvintele lor de apreciere și recunoștință pentru munca echipei tinere, dedicate și neobosite care a lucrat la acest album au fost la superlativ.

”2019 este Anul Cărții. Este adevărat că acest album este important pentru cei care au participat la evenimentele de anul trecut, pot asocia mai ușor aceste imagini. În timp din memoria lor se vor șterge acele amintiri, dar prin ceea ce văd în acest album vor retrăi acele momente”, a spus Monica Avram, directorul Bibliotecii Județene Mureș.

La finalul evenimentului, Crina Slev, consilierul primarului Reghin a mulţumit tuturor celor care au făcut posibilă această iniţiativă de păstrare a culturii şi identităţii naţionale:

”Toată munca depusă pentru realizarea acestui album i se datorează unui grup de tineri: Simona Bogdan, Alexandra Bujor, Andreea Csorvasi, Cătălina Orban, Camelia Marian, Sorin Man, Krisztina Simon. Mulțumim deasemenea Roxanei Man, managerul Muzeului Etnografic ”Anton Badea” Reghin.”