La spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a avut loc o intervenţie în premieră. Un bărbat care a căzut de la înălţime a fost operat la coloană cu ajutorul unui robot, cumpărat în urmă cu câteva săptămâni. Marele avantaj al unei astfel de intervenţii este recuperarea rapidă a pacientului.

O mână robot îi ghidează pe specialişti să aplice şuruburile cu cea mai mare precizie. Pe masa de operaţie stă un botoşănean de 56 de ani care a căzut de la şapte metri înălţime.

În mod simplu utilizarea robotului ne permite inserția extrem de precisă a şuruburilor prin pediculii vertebrali”, afirmă Cezar Popescu, medic primar ortoped pentru Digi24 Iasi.

Pregatiţi în prealabil, specialiştii în ortopedie, bioinginerii si asistentele medicale care au intrat în sala de operaţie s+au comportat exemplar.

Se fixează traiectoria, nivelul, unghiul şurubului. Robotul preia aceste date”, spune Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie, citat de Digi24 Iasi.

Costul operatiei este de 1.500 de euro, iar banii provin din bugetul spitalului. Medicii spun că beneficiile folosirii acestui robot unic în lume, achiziţionat în decembrie cu 1,2 milioane de euro, sunt nenumărate pentru pacienţii care au nevoie de intervenţii delicate.

Scopul este în primul rând reducerea dozei de radiaţie pentru noi şi pentru bolnav, bineînţeles, şi creşterea acurateţei”, spune Bogdan Costăchescu, medic primar.

Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie Iași ne explică:

Un pacient fără deficit motor, care nu necesită recuperare poate fi externat la 2-3 zile, faţă de 10-14 sau chiar mai mult la operaţiile clasice”

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a urmărit operaţia şi le-a promis medicilor de la Iasi că ministerul pe care îl conduce doreşte să facă investiţii în aparatură medicală, în echipamente şi nu numai.

La spitalul ieşean, anual, câteva sute de oameni ar putea beneficia de acest gen de intervenţie.