La Cluj-Napoca se va desfășura o nouă ediție a Marșului Bicicliștilor Clujeni, a 137-a din seria lunară începută în 2007, în continuarea celei anuale începută în 1998.

Aşadar, sâmbătă, 9 martie 2019, sunt invitați în Piața Unirii din Cluj Napoca, începând cu ora 10:45, toți cei care au bicicletă. Startul efectiv al marșului va fi la ora 11:00, urmând să dureze aproximativ o ora și jumătate.

Traseul vizează de această dată zona centrală și pericentrală, respectiv, Piața Unirii – Bulevardul Eroilor – Piața Avram Iancu – Piața Baba Novac – str. Avram Iancu – str. Universității – Piața Unirii – Bulevardul Ferdinand – Piața Mihai Viteazu – str. Croitorilor – str. Constanța – str. Someșului – str. Lalelelor – str. Daniil Barcianu – str. Traian – str. Dacia – str. Gen. Dragalina – Bd. 1 Decembrie 1918 – pasarela albastră – pistă biciclete mal Someș – str. Uzinei Electrice – Aleea Stadionului – Parcul Central S. Bărnuțiu – str. Emil Isac – str. Petru Maior – Piața L. Blaga – str. Napoca – Piața Unirii.

Considerată o nouă ocazie de întâlnire, cunoaștere și pedalare în comun a bicicliștilor clujeni, manifestarea reprezintă mai ales o ocazie de a reaminti autorităților locale, publicului și presei de nevoia promovării utilizării bicicletei ca mijloc cotidian de transport în oraș, componentă esențială a mobilității urbane durabile și alternativă viabilă la transportul automobilistic, alături de transportul în comun și deplasarea pietonală.

Participanții vor astfel să-şi exprime din nou îngrijorarea față de lipsa de progres în domeniul infrastructurii, acesta fiind unul de stagnare. Până acum, autoritățile locale s-au limitat la promisiuni și doar la refacerea câtorva marcaje, menținându-se calitatea redusă a majorității pistelor de biciclete mai vechi și mai noi.

Organizatorii vor să aducă in discuţie deficiențele calitative grave care se mențin nerezolvate la pistele vechi, de la lățimea insuficentă la lipsa de continuitate, de la prezența diverselor obstacole la marcaje și indicatoare rutiere lipsă, neclare sau greșit amplasate, ce pun în pericol bicicliștii și alți participanți la traficul rutier.