Unde? La Timişoara!

“Cina în tramvai”, plasează Timișoara în rândul marilor orașe europene, unde, preț de 2 ore, ai posibilitatea de a servi cina într-un tramvai restaurant. Intrată în al 4-lea an consecutiv, ”Cina în tramvai” este o inițiativă menită să împletească iubirea și istoria pe traseul primului tramvai electric din România.

Singurul tramvai-restaurant din România este dotat cu mese de 2, respectiv 4 persoane şi urmărește traseul primului tramvai electric din țară, care a fost pus în circulaţie în 1889, făcând o incursiune în Mica Vienă! Acesta străbătea centrul oraşului, Piaţa Maria, cartierul Elisabetin, zona Fabric.

foto: „Cina în tramvai” – Facebook

Cei care vor să ia masa în tramvai au parte de un meniu bine ales compus din: Aperitiv – Bărcuțe umplute cu ton, cremă de brânză, măsline, roșii, nuci, struguri, gorgonzola, parmezan & pizza pane. Fel principal – Pui: Piept de pui la grătar cu cartofi wedges și salsa rosa / Porc: Cotlet de porc în sos brun și orez cu legume / Vegetarian : Chiftele de năut cu fasole verde. Desert. Băuturi: Apă și răcoritoare (gama Coca Cola), Vin alb și roșu.

Transformarea unui tramvai german

Tramvaiul turistic din Timişoara oferă posibilitatea unei cine romantice în timpul unei călătorii pe traseul primului tramvai electric, care a fost pus în circulaţie în 1889.

Regia Autonomă de Transporturi a modificat unul din vechile tramvaiele primate donaţie din Germania, model Wegman GT4D, fabricat în 1976, cu 32 de locuri de patru sau două persoane, cât şi şase scaune individuale, bar (chiuvetă cu apă, frigidere, cuptor cu microundă), toaletă, două ecrane LCD, instalaţie de sunet, instalaţie de climatizare, camere video şi WiFi.

Totul respectă normele europene pentru alimentaţie publică. Amenajarea tramvaiului a costat Regia Autonomă de Transport Timişoara în jur de 40.000 de lei şi a fost inaugurat în iarna anului 2013.

“Vrem ca Timişoara să aibă cât mai multe elemente de atracţie. E bine că numeroşii vizitatori care vin la noi în oraş să aibă tot felul de facilităţi. Aşa este şi cu acest tramvai-berărie”, a declarat primarul Nicolae Robu, la inaugurarea tramvaiului.

foto: „Cina în tramvai” – Facebook

În primă fază, s-a realizat un protocol cu fabrica de bere Timişoreana, ca mijlocul transport să fie primul “tramvai-berărie” din România. Acesta a fost branduit cu însemnele fabricii de bere şi avea două dozatoare şi un aparat de cafea.
Se dorea ca investiţia să fie amortizată în doi ani, însă apoi contractul cu Timişoreana a fost interupt. Tramvaiul a fost din nou rebdenduit, devenind “tramTMtour”, iar cei de la RATT închiriau tramvaiul în scopuri turistice şi nu numai.

“El a fost gândit de la început ca tramvai turistic, de închiriat pentru grupuri, dar este un vagon amenajat în interior pentru a putea găzdui întâlniri de afaceri sau petreceri tematice în timp ce traversează zona istorică a Timişoarei. Cei mai mulţi care închiază tramvaiul sunt grupurile de turişti, am avut întâlniri şi cu elevii în tramvai, s-au ţinut aniversări, zile de naştere. Au fost partyuri, aniversări de firme. A fost şi un bal costumat în jurul Halloweenului. Am avut şi un concert rock în tramvai. Sunt şi mulţi străini. Cei mai mulţi sunt din Europa, dar am avut şi grupuri din alte părţi, de exemplu din Brazilia. Am avut şi un grup de pasionaţi ai tramvaielor din marea Britanie, care au preferat să vadă oraşul din mers şi să servească şi o gustare.”, a declarat Silvia Ioniţă de la RATT pentru infoinsider.ro.

foto: „Cina în tramvai” – Facebook

Tariful este stabilit în mişcare, în jur de 100 de lei pe kilometru, iar staţionarea este 150 de lei pe oră. Traseul clasic, care înconjoară Cetatea, are opt kilometri. Cine doreşte un ghid (în română şi engleză), tariful este de 199 de lei pe kilometru.

Servicii incluse: Hostess (pentru primirea invitaților), Chelneri, Fotografi. Muzica live – pe durata staționării, Playlist personalizat (pentru călătorie).