Cel mai vechi tur de ciclism de anduranță din lume va fi parcurs de clujeanul Alexandru Micluț, un ciclist care s-a mutat din București în Cluj și a fost încă de mic pasionat de sport, practicând karate și alergare.

La începuturile anului 2012, atunci când a luat naştere dragostea sa pentru ciclism, și-a cumpărat prima dată o bicicletă din nevoia de a se deplasa.

În 2012, a început să practice ciclismul, iar în 2016 a început să se ocupe de ciclismul de anduranță, un sport greu de practicat, la care nu e nevoie doar de rezistență fizică, ci și de una psihică.

„În orice sport pe care îl practici, dacă vrei să faci performanță, trebuie să o iei gradual. În 2012 am început cu distanțe relativ scurte, undeva între 20 și 60 de kilometri. Apoi, ciclismul s-a lipit atât de bine de mine încât am zis că vreau să încerc mai mult. Am ajuns la 100, 150 de kilometri, până la peste 1400 de kilometri”, explică Alexandru Micluț pentru monitorulcj.ro.

Ciclismul de anduranță nu se practică doar pe drumuri drepte și când e soare afară. Tânărul clujean a pedalat chiar și la -20 de grade, iar pentru a rezista la condiții grele, este nevoie de o putere psihică incredibilă.

„În sportul de anduranță nu e vorba doar de o pregătire fizică propriu-zisă și creșterea distanțelor progresiv, e vorba și de o pregătire psihică. Fără psihic nu faci absolut nimic. Poate undeva la 80-90% contează cât de multe reușești să reziști psihic unui asemenea efort”, spune ciclistul.

Alexandru Micluț sau, Vlad după cum îi spun prietenii, a reușit să facă performanță de nenumărate ori de-a lungul carierei sale sportive. Una dintre cele mai memorabile curse este cursa Trans Carpathian Epic, în cadrul căreia a parcurs 616 kilometri în 60 de ore, timp în care a traversat și Transalpina și Transfăgărășanul. O distanță asemănătoare străbătută de el a fost cursa București – Cluj-Napoca – Câmpia Turzii, de 600 de kilometri.

Cea mai lungă cursă la care Vlad a participat a fost de 1.440 de kilometri, de la București, până unde iese Dunărea din țară și înapoi. Turul nu a fost însă unul ușor.

Pentru a practica acest sport sport, fiecare ciclist trebuie să depășească anumite etape, calificări şi ture care au distanțe de 200, 300, 400 și 600 de kilometri. Odată terminată această sită, pot participa la ultra brevete, la ture de peste 1.000 de kilometri.

„Nu am vrut să renunț niciodată. M-am trezit pus în situația în care mi-a clacat genunchiul din cauza efortului și atunci a fost un oarecare moment de cumpănă. Am avut suportul colegilor de echipă și am reușit să continui și să termin în niște dureri fantastice”, mărturisește Vlad.

În acest an, Alexandru Micluț va participa la Paris-Brest-Paris, o cursă de 1.225 de kilometri. Acest tur este cel mai vechi din lume, iar el este singurul ciclist clujean care va participa la acest concurs.

„În 2019 sunt calificat la Olimpiada Cicliștilor de Anduranță Paris-Brest-Paris. Este cel mai vechi din lume şi una dintre cele mai grele ture de aduranță, ținând cont că sunt 1225 de kilometri cu peste 12.000 de metri diferență de nivel”, explică tânărul.

Alex are şi planuri de viitor, cursa Trans-Siberiană, de 9.000 de kilometri. El îşi dorește să nu se oprească doar la această olimpiadă, ci vrea să își depăsească în continuare limitele și să participe chiar și la cea mai lungă cursă din lume.

„În 2020 vreau să termin cursa trans-continentală, o cursă ce presupune parcurgerea a peste 4.000 de kilometri prin toată Europa și în 2021 cursa Trans-Siberiană”, spune Alex, citat de monitorulcj.ro