Florarii cu tradiție din vestul țării s-au pregătit pentru cea mai profitabilă perioadă a anului. Până la startul oficial al primăverii, Ziua îndrăgostiților a fost pretextul perfect pentru vanzari consistente. Zecile de mii de fire de lalele şi zambile îşi aşteaptă clienţii mai ales că urmează 1 martie.

„Aici sunt plantate cu câte o culoare fiecare, deci trei culori, și ele înfloresc pe rând, albul înfloreşte mai repede puţin decât restul, şi ea o să dureze mult mai mult decât dacă ar fi aceeaşi culoare” a declarat Lazăr Dumitru, florar.

În Arad, la cea mai veche seră de flori, plantarea zambilelor și a lalelor a început încă din toamnă. Florile primăverii sunt păstrate la temperaturi atent controlate și umplu sera până la refuz.

„Pe sfârșit de septembrie, octombrie și se acoperă cu nisip. Sunt puși în sere la caldură unde au o anumita temperatură pentru a nu se dezvolta nici prea repede şi nici să întârzie, să înflorească exact atunci când trebuie”, explică florarul Lazăr Dumitru.

Care mai de care mai frumoase, florile, impresionează prin diversitatea de culori dar și prin parfumul lor.

„Albastru, alb şi mov la zambile, iar la lalele mai multe culori avem, mov, roşii, albe, galbene, toate culorile. E foarte frumos”, spune o lucrătoare de la seră.

Şi cum prețul este foarte important, unii dintre clienți aleg să le cumpre direct de la seră, mai ieftin decât în piețele din zonă.

„Am luat numai zambile acuma, și urmează să mai luăm pentru întâi și opt martie, facem comanda la mai multe. Sunt cele mai bune prețuri aici, cinci lei e foarte ieftin”, a declarat o cumparătoare.

După Ziua Îndrăgostiților, Dragobete și sărbătorile dedicate femeilor, afacerea întrâ în repaos până la anul viitor, când, serele special amenajate, se vor umple din nou cu flori colorate şi parfumate.