După ani și ani de promisiuni, reprezentanții Primăriei Timișoara au început în sfârșit să caute o firmă care să întocmească documentația pentru renovarea Turnului de Apă din zona Iosefin. Se face concurs de soluții, primul din istoria Timișoarei, spun oficialii PMT, iar proiectantul care va avea cea mai bună ofertă va câștiga peste 28.000 de euro. Pe site-ul instituției a fost postat un anunț prin care cei interesați pot să vină cu idei de modernizare și de refuncționalizare a turnului.

De mai bine de cinci ani se discută despre renovarea Turnului de Apă din Iosefin, însă nimic demn de menționat nu s-a întâmplat până în decembrie 2016, când oficialii PMT anunțau că sunt tot mai aproape să îl transforme într-o cafenea culturală, cu spații de expoziție. Prin 2016 a fost dezvăluit și un prim proiect de reabilitare, estimările fiind că lucrările vor costa în jur de 200.000 de euro, însă primarul Nicolae Robu a decis că mai bine organizează un concurs de soluții.

Câștigătorul concursului de soluții va trebui să pună la punct Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții, inclusiv avize/studii de specialitate/acorduri conform certificat de urbanism, precum și proiectul pentru autorizarea lucrărilor de construire, inclusiv obținerea autorizației de construire, proiectul de organizare a execuției lucrărilor și Proiectul tehnic de execuție, inclusiv Detalii de execuție și caiet de sarcini, dar și altă documentație necesară reabilitării turnului.

Totodată, proiectantul va trebui să ofere asistență tehnică de specialitate pe perioada desfășurării lucrărilor.Proiectanții trebuie să asigure asistența tehnică pe toată durata șantierului. Ideile vor fi analizate de un juriu de specialiști, iar la final cele mai bune proiecte vor fi premiate.

Cel care se va clasa pe locul I va primi 112.000 de lei, premiul II este în valoare de 23.350 de lei, iar persoana clasată pe locul III va lua 14.010 lei.

Autoritățile vorbesc de ani buni despre restaurarea turnului de apă, dar până acum nu au făcut niciun pas. Reabilitarea și deschiderea turnului apare și în dosarul cu care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Cuturală Europeană. Estimările arată că este nevoie de 200.000 de euro pentru modernizarea turnului.

Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 21 martie 2019.