259 de autobuze şi tramvaie ale companiei ieşene de transport au fost dotate cu dispozitive pentru conectarea la internet wireless. Contractul, încheiat pe un an cu o companie de telefonie este în valoare de 125.000 de lei.

Dotarea celor 259 de autobuze şi tramvaie cu dispozitive pentru conectarea la internet a fost finalizată, iar începând de vineri, 15 februarie, calătorii posesori de smartphone-uri pot folosi în mod nelimitat și gratuit internetul în autobuze și tramvaie.

„Doar printr-un transport public modern, accesibil, confortabil şi predictibil, astfel încât să fie atractiv pentru ieşeni, vom putea fluidiza traficul rutier şi, astfel, contribui şi la reducerea poluării. Nu ne vom opri aici”, a declarat pentru news.ro primarul Iaşiului, Mihai Chirica.

Calatorii, posesori de smartphone-uri, pot folosi nelimitat şi gratuit internetul în autobuze şi tramvaie, fiind necesar ca aceştia să îşi înregistreze dispozitivul în reţea doar o singură dată. Ulterior, telefonul se va conecta automat la internet (reţeaua „CTP Wi-Fi free”).

Prin această soluție, Primăria Municipiului Iași are la dispoziție și un mecanism suplimentar de interacțiune cu cetățenii. Astfel, portalul de acces Wi-Fi permite și transmiterea de informații de interes public și publicarea de sondaje de opinie, încurajând astfel participarea ieșenilor la deciziile care îi influențează. Traficul de Internet este filtrat prin serviciul Business Internet Security pentru a limita riscurile de securitate și utilizarea abuzivă a rețelei.

„Accesul la Internet de mare viteză este un prim pas către accesul oricui la informaţie digitală şi e-guvernare, motiv pentru care iniţiativa Primăriei Municipiului Iaşi şi a Companiei de Transport Public Iaşi este un demers firesc pentru o comunitate în plin proces de dezvoltare şi modernizare”, a declarat Florin Popa, Director în cadrul companiei care a implementat acest sistem.

Colaborarea dintre Orange și Primăria Municipiului Iași a debutat în luna iulie 2018 printr-un proiect pilot de Wi-Fi gratuit (rețeaua „Free Wi-Fi by Orange”) disponibil în zona pietonalului Ștefan cel Mare.

„Cu fonduri locale şi, mai ales, europene, vom achiziţiona tramvaie noi şi autobuze electrice, vom moderniza integral calea de rulare a tramvaielor şi vom implementa sistemul de e-ticketing. În câţiva ani, transportul public în municipiul Iaşi va deveni unul dintre cele mai moderne din ţară”, a declarat pentru infoiasionline.ro primarul Iaşiului, Mihai Chirica.