Cei doi fraţi, studenţi la Oxford , Andreea şi Costin Oncescu, sunt din Câmpulung Muscel. Andreea este în ultimul an la Inginerie şi are deja două stagii de practică la Rolls-Royce, firmă care i-a făcut şi o ofertă de angajare, iar Costin este anul I la Informatică.

Andreea, acum în vârstă de 22 de ani, a plecat de acasă când avea 15 ani pentru a urma cursurile Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, iar rezultatele ei au fost mereu unele de top.

La Olimpiada naţională de Fizică din 2011a luat locul al doilea şi medalia de argint, iar în 2015, menţiune. Andreea a fost premiată de trei ori consecutiv la Olimpiada naţională de Astronomie şi Astrofizică: argint în 2014 şi bronz în 2013 şi 2015. În 2014 a mai obţinut un rezultat excepţional: medalie de argint la concursul pe echipe Princeton University Physics Competition.

Legat de experienţa de a fi studentă la Oxford, la aceeaşi universitate cu fratele său, Andreea spune că este o situaţie foarte interesantă, mai ales că în ultimii 6 ani l-a văzut pe Costin doar în vacanţe.

„Eu am plecat de acasă de la vârstă de 15 ani. Acum ne întâlnim aproape zilnic, mâncăm împreună, mai discutăm diverse concepte studiate de amândoi şi jucăm squash“.

La Universitatea Oxford, Andreea a obţinut mai multe premii, dar cel mai important premiu pe care l-a obţinut la celebra instituţie britanică este Amos Griffiths.

„Acest premiu se adresează celor ce studiază ştiinţe şi au printre cele mai bune rezultate în urmă examenelor din anul întâi. Aplicarea la această bursă presupune să trimiţi comisiei de evaluare o scrisoare motivaţională, o recomandare şi scorurile de la examene. Fiind un premiu deschis multor studenţi, faptul că eu am fost printre puţinii câştigători a fost o surpriză foarte plăcută“,  a declarat Andreea pentru adevarul.ro.

Studenta eminentă originară din Câmpulung Muscel a avut două stagii de internship la Rolls Royce. Ea spune că acestea i-au dat ocazia să afle cum este să lucrezi în industrie şi au ajutat-o să îşi formeze o imagine mai bună legat de ce face un inginer în viaţă de zi cu zi.

„Am învăţat foarte multe despre motoarele de avion şi despre cum este structurată compania. În cadrul primului internship am avut un rol mai tehnic care necesită analiză asimetriilor datorate unor evenimente precum impactul unui motor cu diverse obiecte străine, precum păsările. Al doilea stagiu, şi cel mai recent, a fost o experienţă mai puţin tehnică, eu făcând parte de această dată dintr-o echipa care se ocupă de managerierea proiectelor. După aceste două experienţe am realizat că, prefer proiectele ce necesită mai multă cercetare în domeniul ingineriei şi mai puţîn management“.

Andreea a primit recent o ofertă de a se întoarce la Rolls-Royce în cadrul unui program de inginerie generală pentru cei ce termină facultatea în 2019.

 

Absolvent al Colegiului Naţional „Dinicu Golescu“ din Câmpulung Muscel, Costin Oncescu, în vârstă de 19 ani, a obţinut de două ori medalia de bronz şi o dată argintul la olimpiada internaţională de informatică.

În 2016 a obţinut aur la Olimpiada Naţională de Informatică, aur la Balcaniada de Informatică –seniori, după ce, în perioada 2012-2014, câştigase de trei ori consecutiv medalia de aur la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru juniori, la care se adaugă medalia de aur la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară „Tuymaada“.

„Este foarte plăcut să o am pe sora mea din nou aproape. Valorific fiecare moment petrecut cu ea. Mâncăm împreună, ieşim des în oraş, jucăm tenis de masă, squash. Colegiile noastre sunt vecine, aşa că este foarte uşor să ajungem de la unul la celălalt şi, că urmare, ne vedem foarte des, cel puţin o dată pe zi“, a declarat pentru adevarul.ro, Costin Oncescu.

Legat de începuturile la prestigioasa Universitate Oxford, Costin spune:

„Am avut mici dificultăţi învăţând să fiu pe cont propriu, numai că, din fericire, am avut-o pe sora mea să mă mai ajute. Programul la facultate este organizat foarte bine, şi eşti încurajat să te dezvolţi în toate planurile, nu doar în cel academic“.

În noiembrie, anul trecut, Costin s-a calificat din partea Universităţii Oxford împreună cu doi colegi români la finală mondială a unui concurs de programare. Concursul respectiv se numeşte ACM ICPC, şi este considerat cea mai prestigioasă competiţie de informatică, prima ediţie fiind organizată în 1977.

„Totul a fost foarte interesant, deoarece, deşi am foarte multă experienţă în ceea ce priveşte competiţiile individuale, nu participasem la aproape niciun concurs în echipa. Îi ştiam pe cei doi colegi de echipă încă de la loturile naţionale de informatică.  Finala se va desfăşura în Porto, primăvara aceasta, şi sperăm să facem cât mai bine şi acolo“.

Legat de programul său zilnic la Oxford, Costin ne-a declarat că unul dintre aspectele sale preferate este că „nu prea ai un program constant“.

„Sunt foarte puţine lucrurile care se întâmplă recurent, cum ar fi cursurile, tutorialele, laboratoarele. Avem relativ puţine ore de curs, comparativ cu alte facultăţi, în jur de 12-13 pe săptămâna, la care se mai adaugă tutorialele, un fel de echivalent al seminarelor, care sunt vreo două-trei pe săptămână, de câte o ora fiecare, şi laboratoarele, care duc la încă vreo 4 ore pe săptămâna, în medie. Totuşi, volumul de muncă care trebuie depus este predominant dat de ceea ce lucrezi în ritmul tău, în camera ta, pentru a aprofunda ceea ce ţi-a fost predat. Avem destul de multe teme, însă dacă eşti suficient de organizat, poţi avea cel puţin 4 ore zilnic timp liber“.

Societatea de români de la Oxford (studenţi români şi doctoranzi) numără la ora actuală aproximativ 150 de membri.