610 milioane de euro este valoarea proiectelor cu finanțare europeană pe care cei 18 funcţionari din Primăria Oradea au reușit să-i atragă în ultimii 10 ani. Sumele pe care au reușit să le acceseze au schimbat total fața municipiului și au permis realizarea unor investiții în economia și infrastructura locală.

Să ne imaginăm cum ar fi arătat parcul industrial, dacă nu ar fi fost amenajat la nivelul la care se află astăzi cu fonduri europene? Sau cum ar fi arătat sistemul de termoficare a oraşului dacă nu am fi reuşit să înlocuim centrala?”, spune Mircea Mălan, viceprimar al municipiului Oradea, citat de oradeaonline.ro

În 2018, Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională a finalizat trei proiecte, printre care cel mai important a fost reabilitarea sistemului de termoficare urbană.

Pentru acest an, Primăria  și-a propus realizarea unui proiect de cumpărarea a 10 tramvaie noi cu aproximativ 19 milioane de euro, dar şi 10 autobuze hibrid în valoare de 5 milioane de euro. Alte proiecte importante sunt realizarea zonei pietonale de pe strada Aurel Lazăr, modernizarea Pieţei Ferdinand, construirea unui ambulatoriu UPU-SMURD, dar şi eficientizarea energetică a celor două spitale din oraş.

Tot în 2019 vor fi reabilitate termic 47 de blocuri cu aproape 1.000 de apartamente şi 3.000 de locatari.

„Pe lângă partea financiară care în mod clar e loc de mai bine mai ales că nu e o activitate uşoară şi mai ales că e plătită în privat la un alt nivel eu cred că echipa aceasta e ţinută de mai mult decât de nişte salarii”, a declarat Marius Moş, directorul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, citat de ebihoreanul.ro.

În schimb, din motive tehnice, construirea celor două pasaje subterane din Centrul Civic ar putea fi amânată spun specialiștii Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională.