Cei care vor să urmeze o carieră militară și vor să ajungă subofițeri, maiștri militari sau chiar ofițeri se mai pot înscrie până la 1 martie. Concret, cei care optează ca în viitor să aibă pe umeri trese de ofițer, au la dispoziție 893 de locuri. În primul rând, tinerii se pot înscrie la una din academiile categoriilor de forțe.

Este vorba de Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu”, Sibiu (264 locuri), Academia Forțelor Aeriene “Henri Coandă”, Brașov (184 locuri) și Academia Navală “Mircea cel Bătrân” (Secția Militară), Constanța (108 locuri). Concursuri de admitere mai organizează și Academia Tehnică Militară, București (219 locuri), Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, București (8 locuri) sau Institutul Medico-Militar, București (110 locuri).

 

Cei care optează să devină maiștri militari vor avea la dispoziție 678 locuri în școlile militare din Pitești, Boboc sau Constanța. Trebuie subliniat că, la admiterea în școlile militare de maiștri militari, un procentaj de cel mult 25% din numărul de locuri este rezervat absolvenților din acest an ai colegiilor naționale militare.

Tinerii care vor să fie subofițeri ai Armatei Române au la dispozitie 399 de locuri în școlile din Pitești și Boboc. În fine, adolescenții care vor să urmeze cursurile unui colegiu militar au la dispoziție 600 locuri în liceele din Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc, Craiova sau Constanța -120.

Criterii de recrutare

Pentru admiterea în învățământul universitar militar de formare a ofițerilor (cu durata între 3 și 6 ani) se pot înscrie elevii din clasele a XII-a, precum și tinerii care sunt absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat și care vor împlini cel mult 30 de ani (24 pentru piloți) în anul 2019. La admiterea în învățământul postliceal militar de formare a maiștrilor militari (cu durata de 2 ani) se pot înscrie elevii din clasele a XII-a, precum și tinerii care sunt absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat și care vor împlini cel mult 30 de ani în anul 2019. În fine, pentru admiterea în învățământul postliceal militar de formare a subofițerilor (cu durata de 1 an) se pot înscrie soldații/gradații profesioniști care sunt absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat și care vor împlini cel mult 35 de ani în anul 2019.

În plus, aceste cursuri mai pot fi accesate și de elevii din clasele a XII-a și tinerii care sunt absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat și care vor împlini cel mult 35 de ani în anul 2019. Pentru colegiile naționale militare (licee militare cu specializare matematică-informatică și durata de 4 ani) se pot înscrie elevii din clasele a VIII-a cu vârsta de cel mult 16 ani împliniți în anul 2019.

Cum se face selecția

Toți candidații vor începe cu vizita medicală. Dacă aceasta a fost trecută urmează depunerea documentelor necesare în dosarul de candidat (obligatoriu acte de identitate si de studii, cazier). Selecționarea candidaților recrutați constă în susținerea unor probe psihologice și fizice.

Candidații admiși vor participa, apoi, la concursul de admitere care constă într-un examen scris. Mai multe informații se pot găsi la birourile informare-recrutare din cadrul centrelor militare județene și de sector, unde candidații trebuie să se prezente cu documentul de identitate. Pentru liceul militar, trebuie să fie prezent unul dintre părinți sau tutorele legal.

Care este nivelul de salarizare

La nivelul ministerului Apărării solda lunară se compune dintr-o parte fixă alcătuită din solda de funcție, solda de grad, gradații și, după caz, solda de comandă și o parte variabilă compusă din indemnizații, compensații, sporuri, prime, premii și din alte drepturi salariale.

În ultimii doi an, salariile în Armata Română au crescut substanțial. Astfel, în cazul unui subofițer, acesta a câștigat în decembrie 2018 suma de 2.440 lei. Plutonierii adjutanți principali sunt subofițerii care au solda cea mai mare încasând 2.576 de lei.

Trecând la corpul ofițerilor, un tânăr locotenent a încasat în luna decebrie a anului trecut suma de 2.971 de lei. Alte sporuri și beneficii Indiferent de grad sau funcție, la capitolul beneficii materiale ale militarilor profesioniști pot fi încadrate din acest an și diurnele duble pe care militarii le încasează în comparație cu alți bugetari.

Astfel dacă pleacă la o distanță mai mare de 5 km de localitatea în care își are locul permanent de muncă angajatul beneficiază, pe perioada executării acestor tipuri de misiuni, de suma zilnică de 85 de lei.

Apoi, tot din acest an, militarii pleacă în concedii pe banii lor, urmând ca la întoarcere să deconteze cheltuielile în limita sume de 1.450 de lei. În plus, chiria sau rata locuinței este compensată de MApN.