Patru bărbaţi au primit o nouă şansă la viaţă, graţie unei echipe de medici din România, Elveţia şi Belgia care au reuşit să facă patru intervenţii de transplant de rinichi în doar trei zile. Intervenţiile au fost realizate cu ajutorul unui robot ultra-performant la un spital privat din Brașov şi a marcat o premieră pentru Europa de Est.

Operaţiile – de recoltare, respectiv implantare – au fost un real succes pentru cei patru bolnavi care aveau nevoie disperată de un rinichi nou.

„A mers totul bine. Am închis totul repede şi rinichiul şi-a îndeplinit funcţiile imediat. În următoarele zile când se vor recupera pacineţii, şi sperăm să se recupereze foarte bine, ar putea pleca din spital într-o săptămână”, afirmă Karel Decaestecker, medic.

Intervenţiile au fost făcute cu ajutorul unui robot chirurgical de înaltă performanţă, în premieră atât pentru România, cât şi pentru Europa de Est.

„Cred că este doar un început pentru mai multe transplanturi de genul acesta. Este foarte important pentru acest spital că s-a putut face aşa ceva aici”, spune Therry Berney, medic.

Nouă medici din România, Elveţia şi Belgia au lucrat cot la cot pentru a duce la bun sfârşit intervenţiile chirurgicale, iar tehnica de implant a mai adus o noutate: pacientul nu a mai fost tăiat. S-a făcut doar o gaură de aproximativ cinci centimetri pe unde s-a introdus rinichiul.

Actuala lege a transplantului nu permite decontarea de către Casa de Sănătate a intervenţiilor efectuate în centrele private. Costurile au fost suportate de pacienţi şi de fundaţia spitalului. O astfel de operaţie se ridică la aproape 30 de mii de euro.