Un desert cu parfumul altor timpuri poate fi savurat în zilele noastre graţie pasiunii unor liceeni de la Iaşi. Elevii Liceului Agricol prepară dulceaţă de morcovi după reţeta lui Mihail Kogălniceanu şi nu se răsfaţă doar ei cu ea. O vând şi la noi, dar şi în străinătate. Ideea micii afaceri dulci a venit după ce la orele de practică reţeta a avut mare succes şi le-a adus adolescenţilor un premiu internaţional.

Pentru prepararea dulceţii noastre „MorcoViaţă” ingredientul nostru special şi anume morcovul trebuie tăiat cubuleţe. Mai avem nevoie de lămâie, scorţişoară, zahăr şi zahăr vanilat”, Andra Andriuc, elevă.

În bucătăria liceului unde învaţă, zeci de elevi gătesc dulceaţă de morcov după o reţetă veche de aproape două veacuri.

” Punem morcovul la fiert, iar după ce morcovul fierbe, îl scoatem, iar din zeama rezultată facem siropul de zahăr. Lăsăm la fiert. După ce fierbe adăugăm morcovul şi scorţişoara”, Mădălina Păduraru, elevă.

Provocate la o oră de curs să vină cu idei de afaceri, cinci eleve de la liceul agricol Iaşi au avut o idee ce s-a dovedit genială: să folosească experienţa unei personalităţi istorice.

Noi am găsit această reţetă de dulceaţă într-o carte de bucate de-a lui Mihail Kogălniceanu, chiar fost absolvent al liceului nostru”, Andra Andriuc, elevă.

Adolescentele de la Iaşi prepară o mie de kilograme de dulceaţă pe an. Şi vând un borcan de 200 de mililitri cu 10 lei.

Andra Andriuc, elevă: Primul meu job, aş putea spune, în care am avut norocul să facem şi bani şi chiar produsul este foarte căutat. Dulceaţa de morcovi a Liceului Agricol de la Iaşi se vinde acum şi în străinătate.

Am livrat colete spre Germania, Italia, Danemarca şi mai nou suntem preferaţii celor de la Bucureşti”, spune Casiana Petrescu, profesor la Liceul Tehnologic Agricol „M. Kogălniceanu”.

Bonus, inventivele adolescente au câştigat competiţia internaţională „Compania anului” şi au primit un premiu de 2.000 de dolari.