Bun regăsit tuturor la prima ediţie MUZICA UNEI GENERAŢII PERENE la Radio România Regional din 2019! Vă dorim, cu drag, un 2019 cu sănătate, bucurii şi multe împliniri profesionale şi personale!

Am ales pentru această ediţie de Portrete muzicale, un aniversat „de top” al muzicii rock din România, solistul vocal, textier şi compozitor – CRISTI MINCULESCU! La mulţi ani, Cristi!

Cristi-Minculescu (bucurestifm.ro)
Cristi-Minculescu (bucurestifm.ro)

Cristian Alexandru Minculescu (născut pe 9 ianuarie 1959Pitești), cunoscut sub numele de Cristi Minculescu, este solist vocal și compozitor de muzică rock românească. Este remarcat de “marele public” în special pentru activitatea sa de peste 40 de ani ca vocalist al trupei Iris.

Cristi Minculescu și-a început cariera în 1979 ca solist vocal al trupei Harap-Alb, alături de muzicieni precum chitaristul Gabi Nacu sau basistul Anton ­Hașiaș. Minculescu rămâne la Harap-Alb până în 1980, când Anton ­Hașiaș îl prezintă celor de la Iris, care aveau nevoie de un vocalist.

Începând din anul 1980, este vocalistul trupei rock Iris. Cristi Minculescu reprezintă alături de Iris simbolul rezistenței culturale pentru generații întregi de fani rock în perioada comunismului, și, de asemenea, unul dintre puținii artiști care au făcut legătura între acele generații și cele actuale, el activând cu mare succes și după 1990, până în prezent.

Floare de Iris – Iris

 

 

 

 

 

 

 

 

La sfârșitul anului 1981, revista „Săptămâna”, care avea unul dintre cele mai apreciate topuri muzicale din presa comunistă, l-a desemnat pe Cristi Minculescu drept cel mai bun solist din 1981. În 1982, împreună cu chitaristul Adrian „Adi” Ilie, Cristi Minculescu părăsește Iris și înființează trupa Voltaj. În locul său, la Iris este adus ca vocalist Dan Bittman.

Componența inițială (Horațiu Rad — bass, Nikki Dinescu — tobe, Gabi Nacu — chitară, Cristi Minculescu — voce, Adrian Ilie — chitară) nu rezistă, iar trupa se desființează în 1983. Octombrie 1986 este considerat un nou început, cu apariția lui Cristi Ilie ca solist, Amedeo Bolohoi la chitară, Dan Mateescu la bass, Doru „M.S.” Istudor la tobe și Adrian Ilie la chitară, singurul ce rămâne din formula anterioară.

În 1984 Cristi Minculescu cântă în trupa Totuși, în Cenaclul „Flacăra“, alături de Andrei și Ioana Păunescu. Din această perioadă datează piesa „Trenul fără naș” a trupei Iris, pe versuri de Adrian Păunescu. La Cenaclul Flacăra, Minculescu a mai cântat și alături de trupa Flacăra Pop – Flapo (Al. Jimmy Zărnescu, Jerry Schwartz, Romeo Beianu).

„Trenul fără naş” (muz. şi text Cristi Minculescu) înregistrări din Fonoteca Radio România” interpretată de Cristi Minculescu şi IRIS.

În 1984 Dan Bittman pleacă la Holograf, iar în februarie 1985 Cristi Minculescu se întoarce la Iris, alături de care va rămâne până în 2012. În total, Cristi Minculescu a înregistrat cu Iris 19 CD-uri și DVD-uri, a întreprins sute de turnee și și-a pus o amprentă de neșterș asupra trupei. Salutul „Bună seara, prieteni”, ajuns o emblemă personală, a devenit celebru, iar imaginea lui Cristi Minculescu este practic inseparabilă de cea a formației Iris.

În 1992, împreună cu Minculescu, în cadrul festivalului de la Cannes Iris ocupă locul II la secțiunea rock și îi este consacrat un reportaj ce a fost difuzat pe postul MTV, fiind prima formație românească ce a fost difuzată pe celebrul post.

În 2010, Cristi Minculescu a primit Premiul Artistul Anului 2009 din partea Radio România Actualităţi, în cadrul unui spectacol organizat la Sala Radio.

„Strada ta” (muz. şi text Cristi Minculescu) de pe albumul „80 de ani de muzică – Radio România” interpretată de IRIS (C – Radio România, P 2008 Roton).

În 2012 Cristi Minculescu părăsește trupa Iris. La scurt timp după plecarea din trupa Iris,acesta se mută cu familia în Germania . Împreună cu Judy Seutter – chitară, Boris Rusakov – bass, Mauro Ciccarelli – tobe, Regina Hammerle – backing vocal , formează grupul Lotus și susține o serie de concerte de promovare în România.

În 2013 Cristi Minculescu împreună cu fostul său coleg din trupa IrisIon Olteanu , formează grupul „Cristi Minculescu & Nuțu Olteanu Super Grup” . Acest grup fiind format și din membrii trupei lui Ion „Nuțu” Olteanu . Grupul are o serie de concerte în toată țara , interpretând și piese consacrate ale trupei Iris, precum : „Strada ta”, „Trenul fără naș”, „Lumina zilei”, „Pe ape ” ,dar și din repertoriul trupelor deja celebre în lume .

În 2015, Cristi Minculescu revine în Iris, de unde pleacă din nou în vara lui 2017.

1-Iris-Cristi-Minculescu-Valter-Popa-Doru-Borobeica-Foto-andreipartos.ro_.1100
1-Iris-Cristi-Minculescu-Valter-Popa-Doru-Borobeica-Foto-andreipartos.ro_.1100

Din 2018, activează în trupa Cristi Minculescu, Valter& Boro – Bună seara, prieteni!”, cu care a lansat, la 12 noiembrie 2018, clipul piesei „Învingători”.

https://www.youtube.com/watch?v=iLSHhWjnA0s&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2RpAH4F63md3ateoaj1vijM3Nt2aVekw7qg-KMJO7pCVYzvkTxUpukzSI

Pe 6 octombrie 2007 membrii trupei Iris au fost decorați de Traian Băsescupreședintele României, cu Ordinul „Meritul Cultural” în Grad de Cavaler „pentru contribuția adusă timp de 30 de ani la promovarea muzicii rock”. A fost pentru prima dată când în România șeful statului a acordat o astfel de decorație unei formații de muzică rock.

Cristi Minculescu a fost primit în trupa Iris pe 9 ianuarie 1980. Era ziua în care acesta împlinea 21 de ani. Primul său concert împreună cu Iris a avut loc pe 5 februarie 1980, la Casa de cultură „Mihai Eminescu”, lângă Piața Galați, în București. În total, Cristi Minculescu a înregistrat cu Iris 19 CD-uri și DVD-uri:

 • Iris I(LP) – Electrecord, 1984
 • Iris II(LP/MC) – Electrecord, 1987
 • Iris III – Nu te opri!(LP/MC) – Electrecord, 1988
 • Iris IV(LP/MC) – Electrecord, 1990
 • Iris 1993(LP/MC) – Electrecord, 1993
 • The Best of Iris(CD) – Electrecord, 1993 (compilație)
 • Lună plină(CD/MC) – Zone Records, 1996
 • Iris 20 de ani(CD/MC) – Zone Records, 1997 (live)
 • Mirage(CD/MC) – Zone Records, 1998
 • Casino(CD/MC) – Zone Records, 1999 (maxi-single)
 • Iris 2000(CD/MC) – Zone Records, 1999
 • De vei pleca…(CD/MC) – Zone Records, 2000 (maxi-single)
 • Iris Athenaeum – Vol. I(CD/MC) – Zone Records, 2000 (live)
 • Iris Athenaeum – Vol. II(CD/MC) – Zone Records, 2000 (live)
 • Iris Digital Athenaeum(DVD/VHS) – Zone Records, 2001 (live)
 • Da, da, eu știu!(CD/MC) – Zone Records, 2002 (maxi-single)
 • Mătase albă(CD/MC) – Zone Records, 2002
 • R.I.S. 4Motion(4xCD/4xMC) – Zone Records, 2003
 • Iris Maxima(CD/MC) – Zone Records, 2005
 • Cei ce vor fi – Vol. I(CD/MC) – Roton, 2007
 • Cei ce vor fi – Vol. II(CD/MC) – Roton, 2007
 • Iris Aeterna – Dăruind vei dobândi(DVD) – Roton, 2010 (live)
 • 12 porți(CD/MC) – Roton, 2010
 • O lume doar a lor – 35 de ani(CD) – Cat Music, 2012

 „Iris Digital Athenaeum” este primul DVD al unei formații românești și conține reprezentația de la București a turneului Athenaeum, precum și o istorie ilustrată a trupei.

Discografia completă Iris a fost remasterizată și reeditată începând cu luna mai 2009, toate albumele trupei fiind relansate pe piață până la sfârșitul lui septembrie 2009.

Surse: Materiale jurnalistice din arhiva pers. Bogdan Dragomir, eualegromania.ro, bucurestifm.ro, Radio România Reşiţa, wikipedia.org, cristi.minculescu.oficial/facebook, youtube.com, andreipartos.ro.

Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!

Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)
Foto Bogdan Dragomir (arh. pers. B. Dragomir)

 

Muzician şi jurnalist la Radio România Regional.