Una dintre cele mai spectaculoase mănăstiri din Iaşi este Golia, unde a slujit ca diacon şi Ion Creangă. A fost caterisit pentru că împuşca ciori din turnul lăcaşului de cult. Mănăstirea a fost ridicată în secolul XVII de Vasile Lupu. Şi, la fel ca toate ctitoriile marelui domnitor, pictura şi ornamentaţiile se remarcă prin grandoare. Ca un element inedit şi rar în bisericile ortodoxe româneşti pe unul dintre ziduri sunt pictate cele 12 zodii.

Mănăstirea Golia a fost ridicată la jumătatea secolului XVII de către domnitorul Vasile Lupu. Poartă însă numele logofătului moldovean Ion Golia, care pe acelaşi loc ridicase o biserică în urmă cu aproape 100 de ani. Vasile Lupu, renumit pentru opulenţa bisericilor pe care le-a ctitorit, a înălţat aici un lăcaş de cult cu care să-şi arate bogăţia. Construcţia are influenţe gotice, greceşti şi răsăritene.

„ Se spune că Vasile Lupu ar fi adus meşteri italieni care să lucreze la biserica sa. Mai are denumirea şi de Biserica Doamnei pentru că, cea de-a doua soţie a lui Vasile Lupu, Ecaterina Cercheza este cea care ar fi intervenit pe lângă domnitor pentru a reface biserica lui Golia care căzuse în ruină”, Carmen Chiorcea – dir. Centru de Promovare Turistică.

Biserica este acum aproape de centrul Iaşiului. Însă, în urmă cu aproape 4 secole, aici era marginea oraşului, aşa că aici a fost construit şi un zid gros din piatră, pentru apărare, dar şi un turn de unde să se poată vedea eventualele pericole.

Interiorul mănăstirii Golia este într-adevăr copleşitor. Pictura realizată de un meşter român în 1650 a fost readusă la lumină în urmă cu trei ani cu ajutorul unui proiect european. Restauratorii au făcut tot posibilul să se asigure că ceea ce vedem astăzi este pictura originală, asta în condiţiile în care în timp au mai avut loc intervenţii considerate nu tocmai reuşite.

Pictura impresionează prin maniera în care sunt realizate scenele biblice şi cromatica intensă. Tot o particularitate, brâiele mediene sunt reprezentări florale, nu geometrice aşa cum se găsesc în majoritatea bisericilor. Iar meşterul care a pictat-o acum aproape 400 de ani a zugrăvit simboluri surprinzătoare, chiar şi pentru cei care intră astăzi în biserică.

„ În zona destinată corului se află o pictură care îl înfăţişează pe Dumnezeu, dar în cercul care îl înconjoară sunt înfăţişate şi zodiile, cele 12 zodii, ceea ce este un fapt mai deosebit, inedit, lucru rar întâlnit”, Carmen Chiorcea, dir. Centru de Promovare Turistică.

Ion Creangă a fost diacon la mănăstirea Golia, timp de 5 ani, înainte de a cunoaşte succesul literar. Casa în care a locuit în complexul monahal a fost transformată în muzeu acum. Aici puteţi vedea veşmântul purtat de Ion Creangă în timpul slujbelor religioase. În presa vremii s-a remarcat însă atunci din pricina altor fapte.

Muzeul şi turnul pot fi vizitate în fiecare zi. Tariful este de 10 lei. Biserica este deschisă zilnic pentru cei care vin să se roage şi să îi afle istoria.