Soldaţii sovietici care au eliberat Polonia nu merită ca monumentele care le-au fost înălţate să fie dărâmate; cauza care stă la originea incidentelor care se produc în republică se ascunde în mentalitatea poloneză, a declarat, într-un inteviu pentru agenţia rusă RIA-Novosti, fostul preşedinte al ţării, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în anul 1983, Lech Walesa. ”A fost vorba, totuşi, de înrobire. Polonia nu era liberă. Polonia nu se conducea singură. De la o robie am ajuns în alta. Acesta este adevărul”, a spus Walesa.

Pretenţiile Poloniei faţă de Uniunea Sovietică nu-i au în vedere pe soldaţi, a remarcat totodată liderul polonez. ”Soldaţii nu sunt vinovaţi, cimitirele nu sunt vinovate, dar ce să-i faci dacă asta este mentalitatea oamenilor”, a spus fostul preşedinte. ”Cu nemţii am luptat mai mult decât cu ruşii; dar cu nemţii există deja înţelegere reciprocă, însă cu ruşii nu există. Pentru că nemţii au recunoscut tot ce au făcut, iar mărturisirea a fost sinceră. Rusia nu a mărturisit niciodată. Pentru a face asta este nevoie de adevăr şi sinceritate”, a conchis Walesa.

Potrivit RIA-Novosti, în toamna anului 2017, în Polonia au intrat în vigoare amendamentele la Legea privind interzicerea propagandei comunismului sau al oricărui altui sistem totalitar. Între altele, legea presupune înlăturarea monumentelor sovietice.