Ceremonia de decernare a premiului Saharov pentru libertatea de gândire, acordată regizorului ucrainean Oleg Sentsov, are loc, mâine, 12 decembrie, la sediul Parlamentului European din Strasbourg.

Nominalizările din acest an pentru Premiul Saharov au fost:

Oleg Sențov, un regizorucrainean care a fostcondamnat la 20 de închisoarepentru „complotarea unor acte de terorism” împotriva guvernării „de facto” a Rusiei în Crimeea. A fost în greva foamei din mai până pe 6 octombrie 2018. A întrerupt greva foamei deoarece a fost amenințat că va fi alimentat cu forța.

11 ONG-uri care protejează drepturile omului și salvează viața migranților în Marea Mediterană.

Din 2015, ONG-uri din întreaga UE au lansat operațiuni de căutare și salvare în Marea Mediterană care încearcă să salveze viața refugiaților care se luptă să ajungă pe coastele UE.

Nasser Zefzafi, liderul protestului în masă, Hirak din regiunea Rif (Maroc) care luptă împotriva corupției, asupririi și abuzului de putere. Acesta a fost arestat în mai 2017 și condamnat la 20 de ani de închisoare pentru „conspirație împotriva securității statului”.

Anulacesta, Premiul Saharov al Parlamentului European, este decernat cineastului ucrainean Oleg Sentsov

Tată a doi copii, cineastul a fost arestat în mai 2014, de la locuința sa din Crimeea, și a fost apoi condamnat, în august 2015, la 20 de ani de închisoare pentru „terorism” şi „trafic de arme”, în urma unui proces considerat „stalinist” de către Amnesty Internaţional şi denunţat de autorităţile de la Kiev, Uniunea Europeană şi  Statele Unite.

În luna mai a acestui an, Sentsov a intrat în greva foamei, iar apelurile în favoarea eliberării sale s-au înmulţit pe plan internaţional.

„Oleg Sentsov a devenit un simbol pentru eliberarea prizonierilor politici în Rusia și în lume”, a declarat președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, acordat anual de către Parlamentul European, a fost creat în 1988, în onoarea fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov, laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1975.

Anulacesta se împlinesc 30 de ani de la acordarea pentru prima dată a Premiului Saharov  care recompensează personalităţile sau organizaţiile pentru eforturile depuse în vederea apărării drepturilor omuluişi a libertăţilor fundamentale.

Premiul, care conține un certificat și un cec în valoare de 50.000 de euro, a fost acordat anul trecut opoziției democratice din Venezuela, iar mâine, în cadrul unei ceremonii organizate de către Parlamentul European, va fi transmis regizorului ucrainian Oleg Senţov, prin reprezentanţii acestuia, aici la Strasbourg.