“Noi Rădăcini”- 52 de povești ale românilor din Olanda

De pe website la tipar

228

Claudia Marcu și Alexandru Iosup sunt inițiatorii proiectului multimedia care reprezintă o colecție de 52 de interviuri cu români care au prins din nou rădăcini în Olanda.

Interviurile formează nucleul unui website, iar acum a fost publicată și o carte, un volum bilingv ce va fi prezentat in Deventer mâine, 8 decembrie 2018.

Cei 52 de intervievați au profesii diferite: de la constructor la profesor universitar, muzician, antreprenor, doctor, designer web, pictor, manager, funcționar public etc. Cluj, Tg. Mureș, București, Lugoj, Sebeș, Craiova, Constanta, Iași, Galați, Oradea, Timișoara, Sibiu, Bacău, Focșani, Giurgiu, Buzău, sunt doar câteva dintre orașele pe care le-au lăsat în urmă pentru a se așeza și a prinde din nou rădăcini departe de România. S-au integrat relativ repedeși se simt bine in societatea adoptivă. Putem identifica poveștile lor, unele netradiționale pentru cultura de unde au plecat, și mai ales putem învăța din ele.

“Noi rădăcini”este un proiect complet independent, realizat numai cu voluntari, care au donat multe ore de muncă: traducători, designeri, fotografi și mulți, mulți alți. Interviurile sunt disponibile în limbile română, neerlandeză și engleză.

Prin poveștile pozitive pe care le prezintă, proiectul “Noi Rădăcini” mai vrea și să atragă atenția că românii nu sunt mereu atât de bine văzuți în Olanda pe cât ar merita.

Ne dorim ca proiectul “Noi rădăcini” să fie extins și în alte comunități de români din lume, de exemplu în Canada, Elveția, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, SUA, declară autorii.

Despreautori:

Claudia Marcueste co-inițiator al proiectului și coautor al cărții Noi Rădăcini – Nieuwe Wortels. Claudia arepeste 28 de ani de experiență în jurnalismul radio. Timp de 15 ani, a fost corespondent pentru Radio România în Olanda. Înprezent, colaboreaza cu Radio România Cultural și își dezvoltă propriile programe culturale si turistice.

Alexandru Iosupeste co-inițiator al proiectului și coautor al cărții Noi Rădăcini-Nieuwe Wortels. Alexandru este profesor la Universitatea VU Amsterdam și lector la TU Delft. Este membru al Academiei Regale Olandeze de Științe – De Jonge Academieși a primit premiul pentru Lectorul Olandez al Anului și Cercetătorul TIC al anului în Olanda.

Doriți mai multe informații despre proiectul Noi Rădăcini?

Accesați site-ul www.nieuwewortels.nl, sau trimiteți un e-mail la nieuwewortels@gmail.com
Persoana de contact: Claudia Marcu +31621420398