În fiecare oraş unde se află studiouri teritoriale şi staţii locale, începând cu luna septembrie, Rețeaua Studiourilor Teritoriale Radio România a organizat expoziţii în care a prezentat 100 de momente esențiale din istoria României, sub genericul: ,,România 100 – Eu aleg România”.

Am dorit să evidenţiem modul în care a fost construită o națiune puternică, unită, demnă și independentă, care contribuie și astăzi, la 100 de ani de la făurirea României Mari, la formarea patrimoniului universal. 

În Piaţa Unirii din Sibiu a fost dat startul evenimentelor ce au marcat proiectul “România 100 – Eu aleg România”. Fanfara garnizoanei Sibiu, condusă de lt. col. Dumitru Stângaciu, a intonat imnul de stat. Cei prezenti în piaţă, tineri, bătrâni şi copii, însufleţiţi de un fior patriotic au cântat într-un glas Deşteaptă-te române”.

Pe lângă numeroşi sibieni, la aceste sesiuni de istorie pură, au participat și numeroase oficialităţi care sau alăturat proiectului Radio România, „România 100 Eu aleg România” şi astfel o parte importantă a istoriei noastre naţionale a fost readusă la viaţă.

“Acum la sfârşit de an, aşa cum au făcut-o şi înaintaşii noştri din 1918, pentru că atunci când au făcut unirea s-au gândit la viitorul României, să fim şi noi vizionari, astfel încât din 1 decembrie 2018, să ne gândim mai mult la viitorul României şi mai ales la viitorul copiilor nostri”, a spus unul dintre organizatori în discursul adresat numeroşilor sibieni care au participat la deschiderea manifestărilor.

 Radio Antena Sibiului a organizat în seria de evenimente propuse pentru acest  proiect, recitaluri de poezie  care au fost susţinute de actori ai Teatrului Radu Stanca. Aceştia au fost însoţiţi de fanfara militară şi reprezentanţi ai Academiei Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu, dar şi de instrumentişti ai Filarmonicii de Stat Sibiu “TROMBA FELIX”.

În an Centenar, conștientizăm în mod deosebit că Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai importantă a istoriei românești şi, de aceea, acum, la aniversarea a 100 de ani, studiourile teritoriale Radio România v-au prezentat “Istoria românilor în 100 de momente esențiale” pentru a le transmite spre păstrare viitoarelor generaţii.

Acestea au putut fi descoperite datorită proiectului cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, sub genericul România 100 – Eu aleg România”.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=209&v=mTD7N5n0XYI

https://www.youtube.com/watch?time_continue=26&v=zWonDeAeGcY