Cele 100 de momente esențiale din istoria românilor, au fost prezentate în expoziția România 100 – Eu aleg România, în fața Primăriei Brașov.Vernisajul expoziției a avut ca scop evidențierea modului în care a fost construită o naţiune puternică, unită, demnă şi independentă, care contribuie şi astăzi, la 100 de ani de la făurirea României Mari, la formarea patrimoniului mondial.

Expoziția de la Brașov este prezentată pe aleea din fața Primăriei Brașov unde publicul avid de cultură și de frumos este impresionat de ceea ce vede.

La vernisaj a fost present și viceprimarul Brașovului, Costel Mihai:

“Este un evenimen tbinevenit în acest an, în care noi marcăm 100 de ani de la realizarea României Mari. Vorbim despre istorie – 100 de momente istorice esențiale pentru România. Totodată, trebuie să ținem cont că noi, municipiul Brașov, am fost prima mare comunitate din Ardeal care anul acesta am adoptat Declarația de reunire, chiar dacă ea este una cu valoare simbolică, ea a fost adoptată cu unanimitate în plenul Consiliului Local și s-a alăturat demersurilor mai multor admininistrații locale de pe ambele maluri ale Prutului”.

Istoricul Valer Rus, directorul Muzeului Casa Mureșenilor Muzeul Imnului Național, a încadrat expoziția în cursul istoriei românilor:

“Putem vedea momente esențiale, avem momente în care societatea românească stă perfect sincronizată cu tot ce însemna la momentul respective evoluție în plan european. Avem și momente în care societatea românească face eforturi să recupereze decalajul prin procesul de modernizare odată cu apariția Statului Român în anul 1859, înființarea de noi instituții, legislație să ne aducă în rândul Europei”.

Expoziția de la Brașov a fost însoțită de momente cultural remarcabile, susținute de Grupul Anatoly, Corul Mixt de Cameră „Concentus” al Centrului Cultural „Reduta” şi de binecunoscutul folkist Tică Lumînare. Organizarea a fost impecabilă, iar spectacolul de lumină, culoare și ritm, a fost urmărit și aplaudat de spectatorii prezenți în central Brașovului. Toate materialele proiectului România 100 – Eu aleg România (text, audio și video) le puteți accesa pe www.eualegromania.ro.

România 100 – Eu aleg România este un proiect cultural Radio România, finanțat de Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale.