În fiecare oraş unde se află studiouri teritoriale şi staţii locale, începând cu data de 15 septembrie, Rețeaua Studiourilor Teritoriale Radio România a organizat expoziţii în care a prezentat 100 de momente esențiale din istoria României, sub genericul: ,,România 100 – Eu aleg România”.

Expoziţia de panouri „România 100 – Eu aleg România”, ediţia dedicată  Centenarului, a fost deschisă  oficial pe 13 septembrie la Cluj, la Cazinoul din Parcul Central. Pe fiecare dintre cele 10 panouri sunt prezentate câte 10 momente istorice ale poporului român, în texte şi fotografii inedite, și un QRCode, cu trimitere către aplicația online a proiectului, eualegromania.ro.

Ediţia dedicată Anului Centenar în care este surprinsă Istoria românilor în 100 de momente esențiale ne-a făcut pe fiecare dintre noi să conştientizăm, că Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai importantă a istoriei românești. Plecând de la acest moment esenţial al trecutului nostru, ne-am propus să scriem în continuare alături de tânăra generație istoria poporului român, pentru a o transmite spre păstrare viitoarelor generaţii.

 Evenimentele organizate completează materialele audio şi video prezentate de posturile regionale în ultimii ani, cu locuri de vis din ţară, români pentru istoria lumii, poveşti de aur ale sportului românesc sau cele mai frumoase melodii ale românilor.

Panoul cu display grafic al campaniei “România 100 – Eu Aleg România”, a fost găzduit la Cluj-Napoca, în sediul central al Bibliotecii Județene ”Octavian Goga” din cartierul Mărăști.

În Anul Centenarului, Radio România aduce istoria mai aproape de conștiința publicului!

 Evenimentele organizate de Radio Cluj au fost ca o lecţie deschisă de istorie şi artă și a avut invitaţi speciali precum actriţa Elena Ivanca, artiştii Operei Naţionale Române: mezzo-soprana Liliana Neciu, tenorul Alexandru Mânzat, basul Florin Sâmpelean, soprana Daniela Mureşan Chişbora, dar şi Ioana Grunnerpian, Vlad Baciuvioară, Dan Gâdeataragot. Artiștii, iubiți de publicul clujean, şi-au propus și au reușit să renască în noi sentimentul mândriei naţionale şi al apartenenţei la adevăratele valori naţionale şi spirituale.

 Proiectul marca Radio România, de la Centrul de Cultură Urbană Cazino, și-a propus să faciliteze întâlnirea noastră cu trecutul, pentru a ne defini prezentul şi mai ales pentru a ne contura corect şi clar, viitorul.

“România 100 – Eu aleg România” este un proiect cultural Radio România, finanțat de Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=209&v=mTD7N5n0XYI

https://www.youtube.com/watch?time_continue=26&v=zWonDeAeGcY

https://www.youtube.com/watch?v=breTOdmsBdo