România 100 – Eu aleg România – este proiectul Radio România care în septembrie a debutat pe platoul Primăriei din Arad. Spectacole, prezentări de arme, jonglerii medievale cu steaguri, scene de bătălie dar și multe alte momente interactive, au întregit începerea manifestărilor dedicate acestui proiect.

Arădenii de toate vârstele s-au bucurat de un spectacol de muzică, foc și coregrafie, prezentat în cadrul campaniei “Eu aleg România – Istoria românilor în 100 de moment esențiale”.

A doua serie de spectacole de susținere a proiectului Radio România a ajuns în central Aradului, acolo unde se află și panourile ce ilustrează cele 100 de momente din istoria românilor.

Panourile cu cele 100  de momente ale istoriei poporului român, de la origini până în 1918, au fost realizate de Rețeaua Studiourilor Teritoriale în ediția centenară a campaniei editorial România 100  –  Eu aleg România”.

Pe 19 octombrie, seara după orele 19.00, Radio Timișoara și Radio Arad FM, au reluat temele istorice ale show-urilor precedente însă într-un format augmentat coregrafic și muzical. Publicul prezent pe platoul din fața Palatului Administrativ a putut admira momentele spectaculoase de muzică oferite de formația Peregrinii și coregrafii cu foc puse în scenă de trupa Deep6 Project.

Spectacolul a fost un eveniment artistic în stilul concertelor live de muzică istorică, însoțite de coregrafii și teatru medieval, un show al muzicienilor și dansatorilor. Evenimentul a ilustrat vârstele istorice ale României, de la specificul antic până la perioada secolelor XIX și XX, iar coregrafiile au inclus prezentări de arme, jonglerii medievale cu steaguri, scene de bătălie și momente interactive. Fiecare spectacol s-a încheiat cu un show incendiar de lumină și foc, jonglerii cu flăcări și jerbe de jar, în stilul spectacolelor de carnaval medieval.

Alături de sutele de arădeni care au participat la aceste evenimente, s-a aflat și primarul oraşului care a subliniat importanța acestui demers. “Mă bucur că Radio România a adus istoria românilor în 100 de momente esențiale. Eu am vrut ca în Arad să vorbim despre momentul 101 pentru că în această perioadă omagiem vitejii de la Păuliș, tineri între 20 și 22 de ani care au apărat această zonă și orașul Arad”,  a declarat primarul Gheorghe Falcă.

Prin seria manifestărilor organizate de Radio România, am încercat să aducem istoria mai aproape de conștiința publicului. Expunerea celor 10 panouri Eu aleg România, prezintă în imagini și texte, 100 de momente ale istoriei poporului român, de la origini și până în 1918, momente ale căror prezentare editorială este realizată de Rețeaua Studiourilor Teritoriale în ediția centenară a campaniei.

“Este misiunea noastră de post public, fie că vorbim de Radio Timișoara fie că vorbim de Arad FM, de a aduce în discuție educația, istoria, cultura. Tocmai asta facem prin expoziția noastră din fața Primăriei Arad. Un pic de istorie, un pic de cultură și un pic de educație pentru toată lumea”, spune Aurelian Teculescu, redactor șef al Radio Timișoara.

„România 100 – Eu aleg România” este un proiect cultural Radio România, finanțat de Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale.