12 mari oraşe, unde Radio România are studiouri teritoriale şi staţii locale – Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Reşiţa, Braşov, Sibiu, Arad şi Sighetu Marmaţiei au găzduit expoziţiile “România 100 – Eu aleg România”.

Acestea și-au propus să evidenţieze modul în care a fost construită o naţiune puternică, unită, demnă şi independentă, care contribuie şi astăzi, la 100 de ani de la făurirea României Mari, la formarea patrimoniului mondial.

În fiecare an, din 2014, Reţeaua Studiourilor Teritoriale Radio România ţi-a prezentat 100 de motive pentruca tu să spui Eu aleg România! În primul an am vizitat 100 de locuri de vis ale României, în 2015, am redescoperit împreună 100 de români pentru istoria lumii, în anul 2016 am aflat 100 de poveşti de aur ale sportului românesc, iar anul trecut am ascultat cele mai frumoase 100 de melodii ale românilor.

În an Centenar, conştientizăm în mod deosebit că Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai importantă a istoriei româneşti şi, de aceea, acum, la aniversarea a 100 de ani, studiourile teritoriale Radio România au prezentat “Istoria românilor în 100 de moment esenţiale” pentru a le transmite spre păstrare viitoarelor generaţii.

Radio Iași a deschis, oficial în luna septembrie, expoziția ”România 100 – Eu aleg România Istoria românilor în 100 de moment esențiale”. Evenimentul a  avut loc la Muzeul Muncipal și face parte din campania inițiată în anul 2014 de Studiourile Regionale Radio România.

La deschiderea expoziției  ”România 100 – Eu aleg România”, directorul muzeului, Aurica Ichim, a vorbit despre faptul că expoziția este cu adevărat importantă, mai ales în an Centenar, și că este subliniat rolul Iașului ca punct de plecare al tuturor marilor evenimente istorice. Noi acum trebuie să-i cinstim pe cei de acum 100 de ani şi să ne aducem aminte mereu de ei, şi mai ales de sacrificial pe care lau făcut pentru reîntregirea neamului românesca spus domnia sa.

Poetul Andrei Maftei și cantautorul Cezar Popescu au susținut un moment artistic. De asemenea, elevi de la Colegiul Național Garabet Ibrăileanu au recitat poezii. La expoziție, au participat sute de oameni.

Și în luna noiembrie a continuat seria evenimentelor dedicate proiectului

”România 100 – Eu aleg România Istoria românilor în 100 de momente esențiale” prin concerte, expoziții dar și prin participarea unor artiști consacrați și iubiți de publicul român.

Dan Bittman și Marius Bațu au însuflețit atmosfera, iar invitați precum Alexandra Andrei, Cosmin Vaman și Eugen Toboș au adus un plus de valoare evenimentelor organizate de Radio Iași, alaturi de un public numerous și entuziast.

“România 100 – Eu aleg România” este un proiect cultural Radio România, finanțat de Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4648&v=Pfjl39gpG24