Carlos Ghosn este în prezent în închisoare în Japonia pentru fraudă fiscală. Statul francez, care deține 15% din Renault, așteaptă “dovezi” ale vinovăției sale

“Carlos Ghosn nu mai este în măsură să conducă grupul”. După arestarea pentru fraudă fiscală în Japonia a președintelui-director general al Renault și președinte ne-executiv al Nissan și Mitsubishi, ministrul economiei, Bruno le Maire, a cerut marți, 20 noiembrie, o guvernanță interimară pentru constructorul auto.

“E nevoie de o guvernanță interimară (…) deoarece actualmente dl Ghosn este în imposibilitate de a conduce compania”, a spus dl Le Maire, precizând că îi va primi în cursul dimineții pe reprezentanții statului în consiliul de administrație al grupului. Dl Le Maire a adăugat la Franceinfo că statul, care deține 15% din Renault, “nu va cere plecarea formală a lui Carlos Ghosn în consiliul de administrație pentru un motiv simplu: nu avem dovezi”.

Un purtător de cuvânt al Renault a confirmat că un consiliu de administrație se va reuni marți seară pentru a discuta tocmai despre posibilitatea unei conduceri interimare și, mai pe larg, despre administrarea grupului în timpul detenției conducătorului acestuia.

Nu există fraudă identificată în Franța

Acuzat că a ascuns fiscului o parte importantă din confortabilele sale venituri, liderul de 64 de ani este în continuare reținut, marți, într-un centru de detenție din Tokyo, a doua zi după arestarea sa la coborârea din jetul lui privat.

Bruno Le Maire a mai anunțat că îl va contacta pe omologul său japonez în cursul zilei pentru a-i cere “toate elementele furnizate de Nissan justiției japoneze” privind frauda fiscală.

Administrația franceză nu a identificat, de altfel, nicio fraudă fiscală în Franța din partea dlui Ghosn, a asigurat ministrul. “De îndată ce am aflat știrea [reținerii] am cerut, împreună cu Gérald Darmanin, serviciilor noastre să verifice situația fiscală a lui Carlos Ghosn în Franța”. Or, “nu există nimic special de semnalat în legătură cu situația fiscală a dlui Ghosn în Franța”, a asigurat dl Le Maire la Franceinfo.