g14 Adrian Berinde.1100 (adrianberinde.ro)
g14 Adrian Berinde.1100 (adrianberinde.ro)

În acestă ediție vă invit să ascultăm câteva piese muzicale din repertoriul unui artist special, cu o personalitate aparte şi cu un spirit creator cum rar am întâlnit, un pictor, poet şi muzician din România, căruia îi dorim sănătate multă, bucurii, fericire şi multe realizări frumoase în continuare! Pentru că am avut privilegiul de a lucra şi de a realiza împreună unul dintre albumele sale muzicale şi pentru că anul acesta artistul ADRIAN BERINDE a împlinit frumoasa vârsă de 60 de ani, îi urez cu drag LA MULŢI ANI şi vom audia câteva melodii editate într-un album de referință, reprezentativ pentru repertoriul său, intitulat ”Vertical” – editat pe CD și casetă audio în anul 1998 de casa de discuri INTERCONT MUSIC!

Adrian-Berinde-la-Psihologul-muzical-Radio-Romania-2016.1100 (andreipartos,ro)
Adrian-Berinde-la-Psihologul-muzical-Radio-Romania-2016.1100 (andreipartos.ro)

Adrian Berinde s-a născut pe data de 4 mai 1958, la Oradea. Absolvent al Şcolii de Arte Plastice din Cluj, se stabileşte în 1982 la Moudon, în Elveţia şi profesează ca pictor liber profesionist, vernisând până în 1994 mai multe expoziţii personale la Lausanne sau Fribourg. În 1986 expune o colecţie personală de pictură pentru Amnesty International (Payerne – Paris). Una din lucrările sale a fost utilizată pentru o carte poştală de Centrul Cultural Francez GEORGE POMPIDOU din Paris.

„Fug caii verzi” (text, muz. si voce Adrian Berinde, orch. Jimi El Lako) de pe albumul „Vertical” (C&P 1998 Intercont Music) interpretată de Adrian Berinde.

Despre muzică dar şi despre celelalte activităţi artistice ale sale, ni se confesează chiar Adrian Berinde: „…la 5 ani după primul zâmbet al lui Iliescu a ieșit Absent, primul meu album de muzică, pe care l-am înregistrat în studioul pe care îl construisem între timp în Cluj-Napoca, Studioul Taurus. Aşa am început cu muzica … Şi dacă tot m-am apucat, trebuia să o fac ca lumea, nu? Anul următor, am lansat al doilea CD, Negru de fum, apoi au urmat Vertical, Captiv în inutil, Albaştri după ploişi în sfârşit în zilele noastre, Azil şi Atât de bine!

g14 Adrian Berinde.1100 (adrianberinde.ro)
g14 Adrian Berinde.1100 (adrianberinde.ro)

Am cântat pe scene mici şi mari, în club, în aer liber, la festivaluri, în concerte televizate aproape un an, la începutul acestui secol, am cântat în Cirque du Soleil în Canada, în spectacolul Varekai……muzica mea s-a auzit pe radio, la televizor, în case de oameni cu sufletul deschis spre lumea pe care o imaginez eu… …am făcut nişte emisiuni de radio, am scos un volum de versuri – Captiv în inutil, am regizat o piesă de teatru după o nuvela a lui Cehov – Salonul 6 şi un videoclip, am condus câţiva ani Clubul Prometheus, am făcut prima mea expoziţie de pictură în ţară la invitaţia Delegaţiei ONU în România, am mai manageriat ceva evenimente culturale, campanii publicitare, gale.” – Extras din Adrian Berinde – Autobiografie (adrianberinde.ro):

20181025_162711 foto coperta CD Vertical by Bogdan Dragomir.1100
20181025_162711 foto coperta CD Vertical by Bogdan Dragomir.1100

Albumul ”Vertical” a fost editat pe compact disc și casetă audio în anul 1998 de Casa de discuri INTERCONT MUSIC și conține 12 piese, reprezentative din creația și repertoriul său, alese pentru această producție muzicală chiar de către autor! Înregistrările acestui material discografic au fost realizate în Studioul Taurus din Cluj Napoca (decembrie 1996-septembrie 1997), celelalte detalii le găsiţi pe coperta CD-ului! Grafica, de excepție, a acestui album aparține Elenei Sâncă! C&P 1998 INTERCONT MUSIC!

„Albeşte-mă” (text, muz. si voce Adrian Berinde, orch. Jimi El Lako) de pe albumul „Vertical” (C&P 1998 Intercont Music) interpretată de Adrian Berinde.

Discografie: Absent – 1995 (Adrian Berinde şi Taurus), Negru De Fum – 1996 (Agora şi Taurus), Vertical – 1998 (Intercont Music), Captiv În Inutil – 2001 (Zoom Studio), Albaştri După Ploi – 2003 (Zoom Studio), Azil – 2011 (MHO Music) şi Atât de bine – 2015!

Coperta Vertical.1100 (adrianberinde.ro)
Coperta Vertical.1100 (adrianberinde.ro)

În încheierea acestui material aș dori să-i mulțumesc prietenului şi muzicianului ADRIAN BERINDE pentru experiența artistică extraordinară de a colabora și de a realiza împreună acest album discografic!

„Călugărul, cartoful şi măgarul” (text, muz. si voce Adrian Berinde, orch. Jimi El Lako) de pe albumul „Vertical” (C&P 1998 Intercont Music) interpretată de Adrian Berinde.

Surse: adrianberinde.ro, Intercont Music, Elena Sâncă (grafica originală album) şi materiale jurnalistice din arhiva personală. Piesele muzicale în format audio sunt selectate de pe albumul “Vertical” (C & P 1996 – INTERCONT MUSIC).
Mulţumiri speciale tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui material jurnalistic!

Bogdan Dragomir – Muzician și jurnalist Radio România Regional.

Bogdan Dragomir (foto din arh. pers. Bogdan Dragomir)
Bogdan Dragomir (foto din arh. pers. Bogdan Dragomir)