Pe 10 noiembrie 2018 s-au împlinit 80 de ani de la trecerea în nefiinţă a făuritorului statului turc modern, Mustafa Kemal Atatürk, prilej cu care la busturile   făuritorului statului turc modern K.Atatürk de la Bucureşti, Constanţa, Medgidia şi Tulcea au fost depuse coroane de flori de către oficialităţile locale.

La Bucureşti în prezenţa Excelenţei Sale Osman Koray Ertaș, ambasadorul Republicii Turcia în România, a reprezentanţilor Oamenilor de afaceri Turci din România, a instituţiilor partenere a fost organizat un ceremonial de depunere de coroane la bustulul lui M.K.Atatürk amplasat în faţa Teatrului Odeon. După depunerea de coroane a urmat o masă rotundă unde a fost evocat personalitatea marelui om de stat M.K. Atatűrk.

Ceremonia de comemorare a Marelui Lider Turc Mustafa Kemal Atatürk a continuat la Medgidia, unde s-au depus coroane de flori la bustul lui Mustafa Kemal Atatürk și flori la bustul poetului Mehmet Niyazi (poet naţional tătar), unde au participat oficialităţi şi reprezentanţi din partea comunităţii tătare.

La sediul central al UDTTMR din Constanţa s-a desfăşurat ceremonia de comemorare în prezenţa consulului general al Republicii Turcia la Constanța, Sulhi Turan, a consulului general adjunct Hasan Akdoğan, a viceconsullilor: Sabiha Kacamak şi Mehmet Balli, a ataşaţilor pentru servicii de religie şi servicii comerciale: Arif Cevlek şi Kadir Yazihan, iar din partea gazdelor au fost prezenţi: Gelil Eserghep, președintele UDTTMR, Iusuf Muurat, muftiul cultului musulman din România şi membri ai comunității tătare, iar la masa rotundă organizată la sediul uniunii dr.Metin Omer a vorbit despre personalitatea lui Kemal Atatürk.

 

 

 

 

Uniunea Democrată Turcă din România-filiala Tulcea nu a trecut neobservată.

 

La monumentul primului preşedinte al Turciei Moderne a fost ţinut un moment de reculegere urmat de depunerea de coroane și flori. „Era ora 9.00 și din fiecare colț al orașului zgribuliți de ceața cere-ți pătrundea în oase, dar cu emoția reîntâlnirii, fie ea și spirituală, cu cel care ne-a adus mândria de a fi turc, ne îndreptăm spre monumentul lui M.K.Atatürk . Adunați, fără să ne spunem nimic, dar fiecare cu același gând, așteptam ora 9.05. Fiecare își privea ceasul ca nu cumva să întârziem. La ora 9.05 fix într-o tăcere profundă ne-am aliniat si ca la un semn am adus un pios omagiu și reculegere şi o rugăciune în gând, Lui, celui care a fost părintele Turciei moderne. Apoi, la ora 11.00 la Biblioteca Panait Cernea, în partea a doua a prezentării de carte ”Cartea de aur a eroilor musulmani jertfiți sub tricolor” să omagiem „Personalitatea lui Mustafa Kemal Ataturk în relațiile româno turce”, o lucrare prezentată de subsemnata, care s-aîncheiat astfel: DE CE ÎL IUBESC PE ATATÜRK. Dacă voi fi întrebată de ce îl iubesc pe Atatürk voi răspunde fără șovăire: Îl iubesc pentru că nu a fost totalitar ca un fascist și nici cu sufletul întunecat ca un communist. Îl iubesc pentru că nu s-a înnecat în ignoranță și a scos națiunea turcă din întuneric la lumina învățăturii. Îl iubesc pentru că niciodată nu a vândut țara și nici nu s-a vândut străinilor Îl iubesc pentru că alături de tovarășii săi de luptă au eliberat țara de dușmani, cu toate greutățile prin care trecea poporul. Caut să înțeleg mai bine valoarea acelor zile și mai ales cât de valoroasă este pacea, libertatea și independența. Ce ne rămâne? Rămâne doar atât; să-i urmăm principiile, să ne iubim, să fim uniți ca patria, fie ea România sau Turcia să fie unită și indezirabilă, folosind dictonul lui Atatürk: <Pace în ţară, Pace în lume >. Îl iubesc pentru că a văzut marea familie a lumii turce și a militat pentru unitatea ei. Deviza noastră și implicit a voastră a tinerilor să milităm pentru pace. Când am tradus < Marea Cuvântare a lui M.K.Atatürk (Nutuk)>, l-am înțeles mult mai bine. Doar citind această lucrare maraton veți putea înțelege mai bine personalitatea acestui mare lider, om de stat, diplomat și militar M.K.Atatürk , lupta de eliberare și înfiițarea Republicii Turcia. Îmi aplec fruntea cu pioșenie în fața acestui mare OM, tovarășilor săi de luptă și tuturor celor căzuți la datorie. Allah să-i binecuvânteze”, a conchis cu emoţie în glas Gülten Abdula-Nazare președinte al filialei Galați a Uniunii Democrate Turce din România.

 

 

 

 

Câteva cuvinte despre Atatürk -Părintele turcilor

La 30 octombrie 1918 Turcia a capitulat. Jumătate din fostul Imperiu Otoman era pierdut, restul se afla sub stăpânirea învingătorilor. Armistițiul încheiat atunci la bordul crucișătorului Agamenon a predat de fapt Turcia puterilor Antantei care au ocupat-o. Țara era la limita catastrofei, era sărăcită de pe urma războiului, înglodată în datorii, avea mari probleme politice și naționale. Faptul acesta a nemulțumit poporul turc și l-a ridicat la luptă împotriva ocupanților și a politicii dusă de guvern. Mustafa Kemal a devenit generalul, iar centrul mișcării Anatolia. Scopul urmărit era crearea unui stat turc național, un stat independent. Mișcarea de eliberare națională a fost numită kemalistă, după numele conducătorului ei. Într-un deceniu și jumătate el a dat turcilor o altă viață, corespunzătoare stadiului în care lumea evoluase.  (historia.ro)

Atatürk a fost un militar cu reuşite strălucite pe câmpul de luptă, un reformator implicat în toate aspectele vieţii, cu o moştenire care trăieşte până în zilele noastre. Atatürk a avut la dispoziţie doar 15 ani de putere politică pentru a transforma un imperiu decadent, atacat de aproape toţi vecinii săi şi aliaţii acestora, într-o ţară modernă. Primul preşedinte al Turciei a primit la naştere un nume predestinat: Mustafa (Alesul). Celelalte două nume i-au fost adăugate ulterior de cei care l-au cunoscut. În şcoala militară, a primit numele de Kemal (Perfecţiune). Iar când a impus turcilor să adopte nume de familie, în locul numelor din relaţiile tribale anterioare, şi-a luat un nume pe care contemporanii i-l dăduseră deja: Atatürk (Părintele turcilor).

Ghiulşen Ismail-Iusuf

Radio România Constanţa