dav

IONUȚ COCOȘ DIN IALOMIȚA, MARELE PREMIU LA FESTIVALUL NAȚIONAL DE FOLCLOR ”FELICIAN FĂRCAȘIU” EDIȚIA A XVI-A – SEBEȘ

Aseară, la Centrul Cultural”Lucian Blaga” din Sebeș, s-a încheiat cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Național de Folclor ”Felician Fărcașiu”, eveniment din programul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

Ne-am propus, acum, în preajma Centenarului Marii Uniri să aducem un omagiu celui care a fost Felician Fărcașiu, personalitate a culturii românești, cel care a dat culoare folclorului românesc. Ne bucurăm că am avut la cea de a XVI-a ediție 38 de concurenți înscriși, dintre aceștia 17 fiind admiși în concursul de interpretare a cântecului popular românesc. Am avut un juriu competent, alcătuit din specialiști care au stabilit, în final, un cîștigător al marelui premiu, respectiv, Ionuț Cocoș din județul Ialomița, pe care îl felicit. Felicit și minunatul public din Sebeș și pe toți cei care s-au implicat în reușita acestei ediții a Festivalului Național de Folclor ”Felician Fărcașiu.”, a spus Dorin Nistor, primarul municipiului Sebeș.

La rândul său, Lelia Irimie, nepoata lui Felician Fărcașiu, a spus: ”Sunt onorată să mă aflu din nou la Sebeș, orașul copilăriei mele, pentru a-l omagia pe unchiul meu. Îmi amintesc cu drag de el, de pe vremea când mă ducea în turnee alături de mari interpreți ai folclorului românesc: Traian Jurchelea, Nicoleta Voica, Elena Jurjescu, Ana Pop Corondan, Maria Tudor și Zeno Turdeanu cu momentele lui vesele.De asemenea,nu pot să uit duetul Doina Badea – Felician Fărcașiu și multe alte amintiri dragi sufletului meu.Păcat că a plecat dintre noi la vârsta de doar 57 de ani, după 27 de bisuri cerute de spectatori la Curtea de Argeș. Acum, pe 2 noiembrie ar fi fost ziua lui de naștere.”

   ”Este un festival cunoscut în întraga țară, de la an la an i-a crescut notorietatea, de la an la an i-a crescut valoarea prin prezența tinerilor din multe zone etnofolclorice românești și este o bucurie pentru organizatori și pentru juriu. Noi, cei de la Radio România Regional, suntem fericiți pentru că și în acest an acest festival a fost inclus în proiectul ”10 Festivaluri Naționale de Folclor”, iar Gala Laureaților este transmisă la Radio România Cluj și în cadrul emisiunilor în limba română de la Radiodifuziunea din Ungaria. Prin aceasta dovedim că radioul regional are un impact major în comunitățile românești din jurul țării noastre.”, a spus conf. univ. dr. habil. Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale din cadrul Societății Române de Radiodifuziune.

Aprecierea concurenţilor a fost făcută de un juriu alcătuit din personalităţi ale vieţii culturale, specialişti în folclor muzical și etnografie: președintele juriului – Grigore Leșe, Elise Stan, Gabriela Rusu – Păsărin, Doina Işfanoni, Daniela Gibescu.

Concurenții au fost acompaniați de Orchestra “Augustin Bena” a judeţului Alba, dirijor prof. Alexandru Pal.

Laureații celei de a XVI-a ediții a Festivalului Național de Folclor ”Felician Fărcașiu” sunt:

Marele Premiu – Ionuț Cocoș, județul Ialomița

 

 

 

 

 

Pemiul I și Premiul ”Tineri interpreți de muzică populară” acordat de Radio România Regional în cadrul Proiectului ”10 Festivaluri Naționale de Folclor” – Ana Teodora Anuțoiu, județul Hunedoara

 

 

 

 

 

 

Pemiul II – Stelian Păun, județul Giurgiu

Premiul III – Alexandru Pop, județul Arad

Mențiune – Roxana Rozovlean, județul Timiș

Mențiune – Ștefan Negru, județul Bacău

Premiul de popularitate: Cosmina Tărtău, județul Alba și

Bogdan Hurban, județul Sălaj

 

Organizatorii Festivalului de Folclor „Felician Fărcaşiu”: Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sebeş, Centrul Cultural „Lucian Blaga” – Sebeş.

Parteneri: Consiliul Judeţean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Parteneri media: Radio România Regional, Radio România Cluj, TVR3, TVR Târgu-Mureș.

Au consemnat Cezar Firu, Radio România Cluj,  și Nadia Mitrea

Foto: Cezar Firu