Societatea Română de Radiodifuziune și Academia Română au semnat azi, 6 noiembrie 2018, un protocol de colaborare mediatică și culturală.

În cadrul acestui parteneriat, Academia Română și Societatea Română de Radiodifuziune își propun desfășurarea unor proiecte comune cu caracter cultural, ştiinţific şi educativ, având ca obiectiv principal promovarea culturii şi identităţii naţionale, a valorilor limbii şi literaturii române, a istoriei naţionale, a ştiinţei şi artelor româneşti.

Semnarea protocolului de colaborare dintre Academia Română și Societatea Română de Radiodifuziune are loc într-un moment festiv special, când Radio România sărbătorește 90 de ani de la înființare, fiind prima societate națională de radio din România și cel mai longeviv post radiofonic românesc.

Acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române consideră că ceea e leagă cele două prestigioase instituții, ambele cu misiune națională încă de la înființare, este „forţa culturală naţională”:

„ Nu este întâmplător că radiodifuziunea română se bucură, în ochii opiniei publice româneşti, de un respect atât de mare, pe care şi l-a cucerit de-a lungul celor nouă decenii, ca instituţie de prim plan în comunicare.

Pentru naţiunea română, Academia este fericită să încheie acest Acord şi bănuiesc că sentimentele sunt reciproce.”

Georgică Severin, Preşedinte Director General al Societății Române de Radiodifuziune a subliniat că elementul fundamental comun celor două instituţii este încrederea populaţiei:

„Radio România şi Academia Română au un element fundamental care le leagă şi anume încrederea populaţiei.vom vedea că, de fiecare dată, când românii vor să aibă încredere în informaţia pe care o primesc, atunci sursa cea mai sigură este Radio România. De ce? Pentru că, în toţi aceşti ani, noi nu am dezamăgit şi, ca un serviciu public, definit prin Constituţie, am continuat să-i informăm obiectiv, să contribuim la educaţie, la promovarea produselor culturale. Şi o mare bucurie, cu ocazia semnării acestui parteneriat, este că Radio România este nu numai un difuzor şi un comunicator de cultură, ci şi un creator de cultură.”

Principiile de concretizare a prevederilor acestui protocol sunt: sprijinirea liberei circulaţii a ideilor în ştiinţa și cultura românească, promovarea valorilor democratice şi etice, prezentarea publicului din România şi din străinătate a marilor personalităţi ştiinţifice şi culturale ale Academiei Române, difuzarea datelor ştiinţifice de interes public legate de cercetările Academiei Române, promovarea manifestărilor ştiinţifice şi culturale la nivel naţional şi internaţional.