„Italia îşi poate elabora propria politică financiară, dar respectând reglementările comune, aşa cum fac de zece ani toate ţările membre. Aşa se procedează atunci faci parte din zona euro”. Această declaraţie a fost făcută de comisarul european al economiei, Pierre Moscovici, în cadrul unui interviu acordat postului de radio France Inter. „M-am dus la Roma nu ca să anunţ decizii, ci ca să pun întrebări” legate de deficitul ţării, de nivelul debitelor şi de stadiul economiei, a explicat Moscovici. „Aştept răspunsuri la aceste întrebări în cursul acestei după-amiezi, pe care ulterior Comisia la va discuta marţi”, a mai adăugat el, precizând că evaluarea Bruxelles-ului va avea în vedere „şi spiritul răspunsului, respectiv, dacă el corespunde sau nu reglementărilor europene”. „Înţeleg că, într-o ţară cu şase milioane de săraci, există anumite priorităţi în privinţa combaterii sărăciei, dar aceste politici trebuie să fie compatibile cu obligaţiile asumate. Veniturile totale pot răspunde nevoii de a investi, de exemplu, în infrastructura Italiei – un lucru care pentru ţară e absolut prioritar; problema e că toate aceste politici trebuie să fie compatibile şi să respecte obligaţiile asumate de Italia”, a adăugat el.

„Se poate face o politică pe care italienii să o decidă în mod liber, decizia depinde de ei, eu nu contest legitimitatea parlamentului. Pot contesa un partid sau un altul, dar numai Italia îşi poate hotărî politica financiară, nu vreau să intru în detalii cu privire la măsurile adoptate. Asta ţine de suveranitate. Totuşi, respectarea reglementărilor comune, aşa cum fac toate ţările UE de zece ani, fie ele de dreapta, de stânga sau altfel, este valabilă pentru toate ţările care aparţin zonei euro”.

Kurz (Austria): dacă nu-l schimbă, Comisia trebuie să-l respingă

„Austria nu e dispusă să suporte datoriile altor state, mai ales ale unor state care provoacă în mod activ nesiguranţa pieţelor. Dacă proiectul nu va fi modificat, Comisia Europeană trebuie să respingă bugetul”. Declaraţia aparţine cancelarului austriac Sebastian Kurz, care a îndemnat Comisia Europeană să respingă manevrele Italiei şi să demonstreze că a învăţat lecţia datoriei greceşti. Într-o declaraţie comună, alături de ministrul de finanţe Haerwig Loeger, Kurz a subliniat că, „în cazul în care Comisia nu-i va pune frână, Italia va subjuga Uniunea Europeană”, întrucât încălcarea regulilor „ar deschide poarta şi altor ţări” care intenţionează să facă la fel.