Guvernul României, prin Centrul Național de Cultură Romano Kher, organizează în perioada septembrie – decembrie 2018, programul cultural Caravana Marii Uniri, ca parte a manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri. Vineri, 12 octombrie 2018, începând cu orele 15:30, în Sala de Consiliu a Primăriei Craiova a avut loc dezbaterea Contribuția Minorităților Naționale la dezvoltarea României, parte a proiectului cultural Caravana Marii Uniri.

Conferințele și dezbaterile sunt organizate de către Asociația Națională pentru Romi. Prima dintre conferințe a avut loc la Prefectura Constanța, în data de 29 august 2018 și a reunit importanți reprezentanți ai minorităților tătare, rrome și turce, iar în data de 24 septembrie a avut loc cea de-a doua dezbatere, la Primăria Târgoviște, unde au participat minoritățile elenă, bulgară, italiană, rromă, sârbă.

Evenimentul de la Craiova s-a desfășurat cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, al Consiliului Județean Dolj și al Instituției Prefectului Dolj. Moderator a fost Adrian Nicolae Furtună.

 

 

 

Au participat reprezentanți ai minorităților naționale din Oltenia: Romeo Tiberiade – Președintele Partidei Romilor din Oltenia, Ion Vasoianis – Președintele Comunității elene din Craiova, Cristina Mistici – Președintele Asociației italienilor din Oltenia.

 

În context a fost prezentat Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză din cadrul Universității din Craiova, care are ca scop promovarea culturii, limbii şi literaturii poloneze prin organizarea de expoziții, conferințe, seri de film, muzică, poezie poloneză.

 

În calitate de membru în bordul proiectului național derulat de Universitatea din Craiova, Facultatea de Litere cu genericul Revitalizarea și promovarea patrimoniului cultural al minorităților din Oltenia în contextul diversității culturale am argumentat importanța organizării de dezbateri și întâlniri cu membrii minorităților din regiune pentru a cunoaște valorile acestora și pentru buna conviețuire.

În cadrul proiectului a fost organizat și primul muzeu al etniilor din Oltenia la Casa Universitarilor din Craiova, detalii despre acesta a oferit Irinel Cănureci, șeful Secției de etnografie din cadrul Muzeului Olteniei.

Diseminarea informațiilor despre evenimentele din cadrul comunităților etnice este o necesitate pentru a cunoaște cultura acestora și pentru a contribui la crearea unității în diversitate. A fost și pledoaria noastră în prezentarea fluxului Conviețuiri. Din viața minorităților naționale la Radio România Regional cu difuzare în onair la radiourile regionale și cu postarea însemnărilor culturale pe site-ul www.romaniaregional.ro Este contribuția radioului public regional la promovarea culturii minorităților naționale și a contribuției minorităților naționale la dezvoltarea României, în acord cu tema dezbaterii propusă de Guvernul României prin Agenția Națională pentru romi și Romano Kher Centrul Național de Cultură a Romilor.

Holul Primăriei din Craiova a găzduit expoziția organizată de reprezentanții proiectului, obiectele și imaginile fiind elocvente pentru cultura romilor.

Programul cultural Caravana Marii Uniri continuă cu noi dezbateri în anul Aniversării Centenarului Marii Uniri.

A consemnat conf. univ. dr. habil. Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni, Departamentul Studiourilor Teritoriale, Societatea Română de Radiodifuziune

Foto: Elena Frâncu, Asistent proiect