În a 10-a zi din prima lună Muharrem a caledarului Islamic, musulmanii sărbătoresc luna “Aşura”. Astfel, Organizația de Femei a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco–Musulmani din România a marcat la sediul uniunii, sâmbătă, 07 octombrie, sărbătoarea Așure.

Alături de membrele Organizaţiei de Femei din Constanţa a UDTTMR au participat şi membre de la organizaţiile: Medgidia, Topraisar, Valu lui Traian şi Tătaru.

În cadrul evenimentului despre semnificaţia lunii “Aşure” au vorbit Turchean Bari, președinta Organizației de Femei a UDTTMR, Ela Ziadin, președinta Organizației de Femei a UDTTMR filiala Constanța, Serpedin P., iar Nida Ablez a dat citire unor versuri semnate de poeta Neriman Ibraim, dedicate aceleiași sărbători, Așure.

Tradiţia musulmană spune că denumirea Aşure are la origine cuvântul arab “Aşera” care înseamnă zece. În cultura religioasă musulmană se spune că, în această zi, Dumnezeu a creat Arhangelii şi Raiul, Cerul şi Pămîntul, a fost acceptată pocăinţa lui Adam, Moise a salvat poporul lui Israel din robia egipteană, Solomon a devenit rege şi s-a încheiat Potopul lui Noe. Conform tradiţiei profetului Mohammed (Allah să-l binecuvînteze şi să-l miluiască), în această zi, credincioşii ţin post, fac rugăciuni şi prepară acest produs pe care îl împart prietenilor, rudelor, vecinilor şi celor nevoiaşi.

 

 

 

Organizaţia de femei a UDTTMR coordonată de Turchean Bari, prin generozitatea membrelor care au contribuit la buna desfăşurare a acţiunii, a oferit o masă tradiţională la sediul central din Constanţa. Pe lângă preparatele tradiţionale pregătite de doamne cu ocazia unor evenimente speciale, desertul “Aşure” a fost preparat şi servit conform tradiţiei.

Ghiulşen Ismail-Iusuf,

Radio România Constanţa