Comunicat de Presă

Uniunea Democrată Turcă din România a marcat începând cu data de 21 septembrie, prima sărbătoare religioasă din luna Muharrem, „Aşura”. Evenimentul a fost organizat de comisia de religie a UDTR şi s-a desfăşurat atât la Constanţa, la sediul central al uniunii, cât şi la filialele UDTR din: Bucureşti,  Tulcea, Mangalia, Cobadin, Tuzla şi  Măcin. „Aşura” este primul eveniment religios din luna Muhharem, întâia lună a anului islamic.

Conform tradiţiei islamice, în această zi, musulmanii pregătesc desertul „aşure”  după o reţetă transmisă din generaţie în generaţie din care nu lipsesc minim nouă ingrediente:grâul, năutul,caisele uscate, migdalele, nuca, smochinele, alunele, apa de trandafiri şi stafidele.

„Aşura” este o sărbătoare a generozităţii ce îi apropie pe musulmani care reaminteşte de tragicului eveniment de la Kerbela unde nepotul Profetului, Huseyin, a fost martirizat în a zecea zi a lunii muharrem.

La evenimentul organizat de comisia de religie la Constanţa au participat:preşedintele UDTR, ing. Osman Fedbi, secretarul general, prof. Ervin Ibraim, preşedinta comisiei de cultură, Serin Türkoğlu, preşedinta comisiei de învăţământ, prof. Vildan Bormambet şi preşedintele comisiei de tineret, Harun Osman. Printre invitaţi s-au numărat: subprefectul judeţului Constanţa, Levent Accoium şi inspectorul şcolar, prof. Icbal Anefi. În data de 30 septembrie, la Centrul de Educaţie şi Cultură al Uniunii Democrate Turce din România, desertul „aşure” a fost împărţit tinerilor din comunitate de către membrii comisiei de tineret a UDTR.

PR UDTR

Sorina Asan