Academia Română, prin Filialele sale Cluj-Napoca și Timișoara, Institutul de Istorie „George Barițiu“ și Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu“, organizează marți, 25 septembrie 2018, începând cu ora 12, simpozionul științific „Pe urmele generalului Henri Mathias Berthelot în România“.
Evenimentul va avea loc la Centrul de Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului-Retezat al Academiei Române, cu sediul în comuna General Berthelot, din județul Hunedoara.

Manifestarea este onorată de prezența acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care va deschide lucrările simpozionului și va susține, de asemenea, o prelegere științifcă dedicată momentului istoric de la 1918 și rolului generalului francez Henri Mathias Berthelot în reorganizarea armatei române și participarea României la Primul Război Mondial.

La eveniment vor participa de asemenea Maria Huzoni, primarul Comunei General Berthelot, și oficialități ale județului Hunedoara.

În cadrul simpozionului vor susține prelegeri: Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Ionel Haiduc, președinte al Academiei Române în perioada 2006-2014, acad. Păun Ion Otiman, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române, prof.univ.dr. Ioan Bolovan de la Universitatea „Babeș Bolyai“ din Cluj Napoca, Ştefania Dudaş și Vasile Dudaş. Vor fi abordate teme precum istoria Conacului Berthelot donat de generalul francez Academiei Române în anul 1926, ipostaze ale relației generalului Berthelot cu Casa Regală a României, precum și întâlnirea acestuia cu reprezentanţii Consiliului Naţional Român din Timişoara în decembrie 1918.

Evenimentul este organizat de Academia Română, în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș și Societatea Enciclopedică a Banatului, și se înscrie în seria de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri a tuturor românilor.