Sâmbătă, 15 septembrie 2018, a fost zi de sărbătoare pentru cehii din județele Caraș-Severin și Mehedinți – membrii Filialei Zonale a Uniunii Democrate a Slovacilor și Cehilor din România (UDSCR) BANAT-SUD – care au participat la cea de-a IV-a ediție a Festivalului „Dulcele Bunicilor”, manifestare ce-și propune să prezinte și să păstreze tradiția cehilor din România în materie de prăjituri.

Festivalul s-a desfășurat și de această dată în Stațiunea Băile Herculane, proiectul fiind inițiat și realizat de președinta organizației locale Băile Herculane a UDSCR, Claudia-Blanca Șembera și finanțat de UDSCR și Ambasada Republicii Cehe în România. De altfel, invitați și participanți de seamă au fost Ivo Teichman, consulul Republicii Cehe la București, președintele Filialei Zonale Cehe a UDSCR BANAT-SUD – Ștefan Bouda, președintele UDSCR – deputat Adrian Miroslav Merka și șeful Biroului Zonal al Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, Vasile Răescu.

Și-au arătat măiestria în prepararea prăjiturilor tradiționale cehești, gospodine – mai tinere sau bunicuțe – din localitățile unde funcționează organizații locale ale UDSCR, respectiv Herculane, Caransebeș, Șumița, Orșova, Eșelnița, Eibenthal, Sfânta Elena, Moldova-Nouă și Gârnic, degustătorii, de la mic la mare, declarându-se încântați de festival și, mai ales, de prăjituri, specifice fiecărei zone de proveniență.

Manifestarea a debutat cu un program artistic susținut de ansamblurile de copii din Eșelnița, Gârnic, Herculane și Sfânta Elena apoi, degustarea prăjiturilor și răsplătirea gospodinelor, cu diplome. Nu a lipsit nici papricașul de cartofi cu carne de porc pregătit la cazan de comunitatea din Herculane, nici muzica și nici dansul, ploaia iute dar trecătoare, care și-a făcut de lucru la începutul activității, neputând să strice voia bună și cheful participanților.

Încântat de festival, domnul Ivo Teichman ne-a declarat:

A consemnat Ludovic Vulea, redactor Radio România Oltenia Craiova