Duminică, 9 septembrie 2018 sau 29 Elul 5778, conform calendarului ebraic, membrii Comunității Evreilor din Craiova au celebrat intrarea în noul an 5779, ErevRoshHashana sau ajunul Anului Nou, azi, 1 Tishrei 5779 fiind Anul Nou Evreiesc, RoshHashana sau Capul Anului.

RoshHashana este prima dintre cele zece zile ale penitenței cunoscute sub numele de „YamimNoraim”  – Zilele Groaznice – care culminează cu „YomKippur”, Ziua ispășirii . De RoshHashana este sărbătorită crearea lumii de către Dumnezeu, aceasta fiind și ziua în care Dumnezeu a creat primul om, pe Adam.

Până în ajunul de RoshHashana evreii au obiceiul de a face „tashlich”,  merg pe malul unei ape curgătoare și își scutură buzunarele pentru a-și arunca păcatele. În ajun – ErevRoshHashana – se mănâncă mere cu miere pentru a avea un an dulce, se mănâncă un pește pentru a fi rapid ca peștele iar capul peștelui trebuie să fie în farfurie pentru ca în anul ce începe oamenii să fie capul și nu coada. Cu această ocazie oamenii își urează „ShanaTova” adică „un an bun” , „ShanaTova u Metuka” adică „un an nou si dulce” sau KtivaveHatimaTova” „să fiți înscriși și pentru anul viitor” (în cartea vieții).

Cu ocazia sărbătorii, una dintre puținele sărbători vesele ale evreilor, academician Corneliu Sabetay, președintele Comunității Evreilor din Oltenia,  a transmis:

 

A consemnat Ludovic Vulea, redacttor Radio România Oltenia Craiova