Primăria Comunei Șvinița din județul Mehedinți în parteneriat cu Uniunea Sârbilor din Romania și Centrul Cultural „Nichita Stănescu” Drobeta-Turnu Severin, a organizat sâmbătă, 01.09.2018, cea de-a XIX-a ediție a sărbătorii ,,FESTIVALUL SMOCHINELOR”.

S-au aflat alături de sviniceni, consulul general al Republicii Serbia la Timișoara – Execelenţa Sa VladanTadic, deputatul minorității sârbe în Parlamentul României – SlavoliubAdnagi, prefectul județului Mehedinți – Nicolae Drăghia, președintele Uniunii Sârbilor din România – Ognean Cristici și invitați din Moldova -Veche, Radimna, Belobreșca, Timișoara, Sânmihaiul Sârbesc, Diniaș, Orșova, Eșelnița, Dubova, Stei-Bihor, Bogdan Vodă –Maramureș, Moroeni – Dâmbovița, Albeni – Gorj, Bela Trka și Bor – Serbia.

Ca de fiecare dată, gospodinele și gospodarii din Șvinița s-au întrecut în cadrul concursurilor ,,Cea mai bună dulceață de smochine” și ,,Cea mai bună țuică din smochine”, iar ca element de noutate, asociații ale femeilor din Șvinița, Sânmihaiul Sârbesc, Diniaș și Belobreșca au pregătit standuri cu produse tradiționale specifice fiecărei comunități. Totodată, prof. dr. Florin Stănică de la Facultatea de Horticultură a USAMV București a prezentat celor prezenți referatul științific ,,Perspective privind cultura și valorificarea smochinului în România”

În comuna Șvinița, peste 90% din locuitori sunt de etnie sârbă, iar datorită climei cu influențe mediteraneene, smochinul crește natural în livezi sau în grădini, ca și prunii sau alți pomi fructiferi, fiind cultivat în zonă de peste 500 de ani.

A consemnat Ludovic Vulea, redactor Radio România Oltenia Craiova