Consiliul Național al Magistraturii nu mai are de gând să aștepte cu alegerea judecătorilor pentru Curtea Supremă până la ședința din septembrie. Pentru joi, 23 august, este convocată ședința cu un singur scop. „Vom vota candidații” – spune deputata PiS, Krystyna Pawlowicz.

Inițial, ședința a fost planificată pentru 18 septembrie” – acesta era planul de activitate al noului Consiliul Național al Magistraturii. Marți, șeful Consiliului, judecătorul Leszek Mazur, a anunțat că ședința va avea loc în zilele de 23,24,27 și 28 august. „Opinia publică a fost mințită că noua ședință va avea loc în septembrie. Totul pentru a-și asigura „oamenii” lor în Curtea Supremă” – a comentat deputatul PO Boris Budka, care se află în Consiliul Național al Magistraturii din partea Seimului.

Singurul scop al ședinței planificate pe timp de patru zile este alegerea viitorilor judecători ai Curții Supreme

Trebuie completate 44 de locuri. Majoritatea create de președintele Andrzej Duda prin reforma sa privind Curtea Supremă. Și tot președintele va decide în cele din urmă cui revin acest locuri. Schimbarea de persoane este principalul scop al reformei Curții Supreme, al cărei autor este președintele Duda.

Prima persoană recomandată pentru Curtea Supremă de către membrii Consiliului Național al Magistraturii a fost procurorul Malgorzata Bednarek, care trece drept „inchizitoarea” procurorului general Zbigniew Ziobro.

„În opinia noastră se evidențiază prin cunoștințe juridice care îi permit să îndeplinească funcția de judecător al Curții Supreme” – a spus judecătorul Jaroslaw Dudzicz, care a prezentat candidatura. A fost votată de trei membri din colectivul Consiliului National, care au audiat-o pe Bednarek; doi s-au abținut de la vot.

Malgorzata Bednarek este procuror al Procuraturii Naționale și unul din „soldații” cei mai fideli ai ministrului Zbigniew Ziobro. În timpul primei guvernări a PiS a fost numită de Ziobro șefă a Procuraturii Regionale în Bielsko-Biala, iar când partidul lui Jaroslaw Kaczynski a pierdut puterea, a înființat și a condus asociația Ad Vocem, din care au făcut parte cei mai apropiați colaboratori ai lui Ziobro.