Electricitatea în Bulgaria continuă să fie cea mai ieftină din UE, arată datele actualizate ale Eurostat pentru anul 2017. Pentru prima dată, agenţia de statistică compară preţurile medii în diferitele state, pentru care are date prezentate, ceea ce face ca analiza să fie mai reprezentantivă.

0,097 euro este preţul mediu al energiei electrice KWh în Bulgaria, după aplicarea impozitelor şi taxelor. Al doilea cel mai mic preţ este în Litunia – 0,1103 euro, urmează Ungaria, Croaţia şi România, unde acesta este aproape identic. Cel mai scump este curentul electric în Belgia, unde se plătesc 0,2845 de euro. Printre persoanele cu cele mai mari facturi sunt şi danezii, portughezii şi irlandezii. Eurostat informează că, în cele mai multe state, preţul variază între 10 şi 20 cenţi KWh.

Totuşi, există state în care electricitatea este mai ieftină decât în Bulgaria, însă acestea nu sunt membre UE. Acestea sunt Kosovo, Serbia, Macedonia şi Turcia.Clasamentul nu cuprinde date pentru Germania, Spania, Italia şi Cipru, care nu au prezentat situaţia consumului.

De asemenea, şi gazul în Bulgaria este foarte ieftin – 0,9355 de euro KWh – al doilea cel mai mic preţ în UE. Înaintea Bulgariei este doar România, unde se plăteşte 0,0302 euro. În Ungaria şi Croaţia, valoarea gazului este identică cu cea din Bulgaria. Cel mai scump este în Suedia – 0,1197 de euro. Înaintea acestuia în clasament este din nou Irlanda, Portugalia şi Danemarca. În mai bine de 21 de state gazul costă mai puţin de 8 cenţi KWh. În afara Uniunii Europene, chiar mai puţin decât românii pentru gaze plătesc doar turcii – 0,0244 euro pentru KWh.