La finele lunii iunie, doamna conf.univ.dr.Gabriela Rusu-Păsărin, realizator-coordonator la Societatea Română de Radiodifuziune, Departamentul Studiourilor Teritoriale a efectuat o vizită la sediul Studioul Teritorial de Radio Constanţa şi s-a întâlnit cu realizatorii emisiunilor pentru minorităţi.

În cadrul întâlnirii au avut loc discuţii privind posibilitatea publicării unor articole creionate de către realizatorii emisiunilor pentru minorităţi, pe portalul Radio România Regional. În cadrul discuţiilor  doamna conf.univ.dr. Gabriela Rusu-Păsărin a subliniat rolul important al mediatizării evenimentelor culturale şi chiar a obiceiurilor şi tradiţiilor etniilor, în scopul unei mai bune cunoaşteri prin modul de diseminare a informaţiei şi nu în ultimul rând de promovare a activităţii realizatorilor din cadrul radioului public. Demararea acestui proiect de a oferi posibilitatea promovării etniilor, a fost făcută prin efortul susţinut al conducerii şi al  echipei Radio România Regional.

La discuţii au participat realizatorii: Mariana Budes – emisiunea  Asociaţiei Culturale Aromâne, Subihan Iomer – emisiunea etniei turce, Elena Guriotis – emisiunea etniei elene şi Ghiulşen I. Ismail – emisiunea tătarilor.

Scurt istoric  www.radioconstanta.ro

Studioul Regional Radio Constanța a fost înființat la 21 ianuarie 1990. Radio Constanța este parte componentă a Societății Române de Radiodifuziune în cadrul căruia sunt promovate și difuzate programe în limbile minorităților naționale precum: turcă, tătară, armeană, rusă, greacă și în dialectul aromân. Prin misiunea pe care o are, ca post public de radio, Radio Constanţa este aproape de problemele comunităţii economice, sociale şi culturale din Dobrogea şi, de asemenea, extrem de implicat în viaţa comunităţilor etnice. Programele minorităţilor au o durată de căte 1 oră, se transmit săptămânal şi  sunt difuzate pe 909 AM și 1530 AM Tulcea. Emisiunile în limbile minorităţilor naţionale au un obiectiv specific, şi anume informarea corectă, imparţială şi serioasă a publicului ţintă, unde se prezintă evenimente importante, reprezentative (culturale, sportive, tradiţionale) ale comunităţilor naţionale. Programele emisiunilor etniilor în perioada 1990-2006 au avut o durată de jumătate de oră saptamânal, din 2006 până în prezent aceste emisiuni au o durată de 1 oră. Emisiuniile pot fi ascultate și pe pagina de web a postului de radio www.radioconstanta.ro.

 

Ghiulşen Iusuf-Ismail

Radio România Constanţa