Aniversarea a 5 ani de la înființarea Asociației Agiacai Saladin și Leadershipul feminin în comunitatea femeilor de etnie tătară

Săptămâna trecută,  Asociația Agiacai Saladin din Constanţa a marcat cei 5 ani de activitate printr-o acțiune care a avut ca temă „Leadershipului feminin în comunitatea femeilor de etnie tătară-provocări în viața profesională și personală”.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Revista „Cariere” și Casa Corpului Didactic din Constanța la Hotel Aurora din Mamaia și a reunit un număr mare de doamne care activează în diferite domenii.

Programul artistic a fost susținut de grupul Folktrotter din Cumpăna, îndrumați de prof.(matematică) Ela Chirilă și artistul matematician Walter Ghicolescu. Și cum matematica se îmbină bine cu muzica, conform unor statistici făcute de către cercetători, aceștia au identificat o legătură între exercițiul muzical și rezultatele bune la matematică, dar această cauzalitate este mult dezbătută de oamenii de știință. Spre exemplu, elevii care sunt pricepuți la muzică au, în general, note mai bune la matematică și rezultate mai mari la testele standardizate, raportat la cei care nu au nicio înclinație spre muzică. Astfel, acești copii minunați, pricepuți deopotivă și la matematică și la muzică, au încântat auditoriu cu glasurile lor cristaline interpretând melodii folk, acest recital reprezentând debutul în viaţa artistică pentru ei.

Invitată specială a evenimentului Daniela Palade-Teodorescu, redactor-șef revista Cariere a susținut un discurs despre valorile leadershipului feminin ca fiind o atitudine, nu o poziție, şi despre educație și sănătate. Și a subliniat premisele leadershipului, afirmând că această atitudine se declanșează în momentele de criză, de pierdere, etc. Drept dovadă o reprezintă ultima carte coordonată, unde readuce în atenţia cititorilor şi numai, forţa civică a femeilor volum ce prezintă 100 de poveşti a unor femei, care prin civism, tenacitate, păsarea faţă de semenii lor şi înţelegere au schimbat legi, viziuni şi chiar moduri de viaţă.

Daniela Palade-Teodorescu este o mai veche cunoştinţă a femeilor tătare. La invitaţia doamnei Denis Ibadula, a participat în calitate de speaker la acţiunea din iunie 2013, intitulată „Statutul femeii Turco-Tătare în societatea modernă. Noi provocări, noi responsabilităţi”. La acţiunea din anul 2013, era redactorul şef a celei mai titrate reviste pentru femei din România, Daniela Palade-Teodorescu întrebată fiind de ce a ales femeile din comunitatea tătară, ne-a făcut următoarea afirmaţie: “Aceste femei sunt minunate, femei foarte implicate în viaţa comunităţiii, femei educate implicate în viaţa de familie este un model echlibrat pe care eu îl apreciez foarte mult. În urmă cu doi ani am cunoscut-o pe doamna Denis İbadula, căreia îi admir foarte mult cariera, dar şi dedicarea extraordinară pentru familie dar şi pentru comunitate, ea mi s-a părut că este modelul perfect pentru <Avantaje>”.

Prezentă la eveniment Carmen Paraschivescu, psihoteraput şi bologger „garda culinară” a făcut o incursiune în cultura gastronomică tătărească şi valorile leadershipului feminin, cum a prezentat şi pe pagina sa personală de facebook: „Cultura gastronomică tătărească nu e doar despre șuberec, kobete și baclava, e despre munca în echipă, despre tradiție, aș zice că este și despre leadership, despre feminism, despre educație, despre ajutor. Astăzi le-am evocat pe toate într-o întîlnire frumoasă cu femei tătăroaice și cu prietenele lor, printre care am bucuria să mă aflu și eu. A fost o plăcere, de asemenea, să o cunosc cu această ocazie și pe doamna Daniela Palade-Teodorescu una dintre cele mai încrezătoare persoane în forța civică, economică și politică a femeilor, și o susținătoare activă a acestora”.

O prezenţă activă a comunităţii prof.Narciz Amza, care prin intermediul domniei sale s-a creat şi un parteneriat între Asociaţie şi Casa Corpului Didactic, a punctat despre importanţa leadershipului spiritului comunitar, învitând-o să susţină un discurs pe directoarea instituţiei, prof.Sorina Plopeanu care la rândul ei a subliniat rolul familiei şi a școlii în educarea şi în formarea tinerei generaţii.

 Lector univ.dr. Denis Ibadula, directorul Laboratorului de cercetări matematice Româno-Turc „Grigore Moisil”, Universitatea Ovidius din Constanţa, a obținut de-a lungul timpului mai multe premii care încununează activitatea didactică și de cercetare, unul din cele mai importante premii fiind de profesorul universitar al anului în cadrul Galei premiilor în educaţie, din ediţia 2011.

Denis Ibadula alături de Meryem Mambet în urmă cu 5 ani au înfiinţat Asociaţia Agicai Saladin. În discursul susţinut a punctat activităţile pe care asociaţia le-a organizat în cei 5 ani, „În 2012, prietena mea de peste 35 de ani, Meryem Mambet avut ideea sa înființăm  Asociaţia Agicai Saladin şi mi-a făcut onoarea de a-mi propune să fiu membru fondator și co-președinte. În 2013, în cadrul primei activități a asociației, premiam pentru prima dată 16 elevi de etnie tatara, olimpici la matematică. Mery este un exemplu de leadership în comunitatea tătară. În 2018, la împlinirea a cinci ani de activitate în cadrul Asociației Saladin Agiacai, am avut bucuria de a o avea alături pe prietena noastră dragă, Daniela Palade-Teodorescu  cea care a fost mereu alături de noi și ne-a susținut în tot ce ne-am propus să facem!”. În continuare a vorbit şi despre volumul de debut al scriitoarei de origine tătară năascută în Kazan, Güzel Iahina „Zuleiha deschide ochii”.

Povestea aceasta începe într-o izbă înghețată dintr-un sat tătar. Începe cu patimile zilnice ale unei femei, cu viața ei, așa cum i-a fost dată și rânduită de Sus și care, sigur, poate că este amară, grea, aspră și sfâșietoare uneori, însă în niciun caz, pentru ea, nu poate fi nedreaptă. Pe parcursul acestui îndelungat destin însă se petrece un lucru formidabil: empatia suferinței, a durerii și a morții sunt suficiente cât să păstreze omul viu. Vestea cea mare, vestea cea bună, prezentă în această carte, este aceea că „omul nu moare”, că miezul său moral rămâne viu și că vibrează chiar și în mijlocul celor mai grotești abrutizări. Punctând valorile  leadershipului feminin, a făcut referire la femeia modernă, precizând că, „… suntem o minoritate progresistă, femeile din etnia tătară îmbină cu succes viaţa de familie cu cea profesională, în acelaşi timp au rolul de a promova valorile culturale şi tradiţionale, în tot cea ce fac există un echilibru, de asemenea şi prezenţa comunităţii musulmane în România se datorează în primul rând tătarilor, pentru că au reuşit să se integreze fără a fi asimilaţi, aici un rol împortant o au femeile tătare,păstrătoare de limbă şi cultură”, a conchis Denis Ibadula.

Gazda evenimentului Meryem Mambet, care în memoria părintelui său în anul 2012 a înfiinţat la Constanța alături de prietena ei Lector.univ.Dr. Denis Ibadula, Asociaţia Agiacai Saladin, încă de la înființare a întreprins o serie de acţiuni menite a reuni membri ai comunităţii în jurul valorilor spirituale, culturale şi morale reale, autentice, dar și recunoașterea meritelor elevilor cu rezultate de top din gimnaziu, care participă la concursuri însemnate. Despre aniversarea asociaţiei Meryem Mambet a punctat astfel: „Am marcat 5 ani de activitate a asociaţiei pe care am înfiinţat-o în memoria tatălui meu. Prin acest eveniment şi făcând o retrospectivă a tuturor evenimentelor realizez că trebuie să continuăm cu activităţile, deoarece energia pe care ele o degajă sunt dovada că există un impact pozitiv asupra comunităţii şi a celor implicaţi, a celor care participă în cadrul lor.”

Meryem Mambet este una dintre cele mai apreciate doamne de succes din Constanţa, Ambasador Antreprenoriat Feminin Elite Bussines Women şi membră a Asociației Oportunități de Afaceri pentru Femei Constanța, care prin activitatea ei susținută este o prezență activă în comunitatea locală, prin acțiunile cu caracter social și cultural pe care le organizează.

            Cum nu puteau lipsi delicioasele preparate culinare, la finalul acţiunii participantele şi-au delectat papilele gustative cu apetisantele produse de patiserie şi dulciuri specifice bucătăriei tătăreşti.

Tot în cadrul evenimentului o renumită firmă de cosmetice pe bază de plante a oferit produse tuturor doamnelor participante.

 

Ghiulşen Iusuf-Ismail

Radio România Constanţa