În noaptea de miercuri spre joi, camera inferioară a Parlamentului ceh a acordat încrederea sa noului guvern minoritar condus de Andrej Babis, potrivit unui număr neoficial de voturi.

Joi, 12 iulie, guvernul minoritar ceh al premierului miliardar Andrej Babis a câștigat votul de încredere grație sprijinului comuniștilor, a relatat AFP.

Acesta este primul guvern ceh care a venit la putere cu sprijinul Partidului Comunist după căderea Cortinei de Fier, în 1989. „Parlamentul a acordat încrederea sa cabinetului”, a declarat președintele prlamentului, Radek Vondracek, după un vot care a avut loc în finalul unei sesiuni-maraton de peste șaisprezece ore. Dintre cei 196 de deputaţi prezenți, 105 au votat în favoarea guvernului Babic și 91 au votat împotrivă.

De la victoria sa la alegerile legislative din octombrie, Babis, care se confruntă cu acuzații de fraudă a subvențiilor UE, se străduiește să formeze un guvern.

Mişcarea centristă şi populistă (ANO) a d-lui Babis – aflat pe locul al doilea în topul celor mai bogaţi cehi, fondator al gigantului agroalimentar Agrofert şi patronul a două dintre principalele ziare naţionale – a câştigat alegerile legislative din octombrie 2017.

După ce nu a reușit să formeze un cabinet viabil, dl. Babis s-a alăturat social-democraților pentru a forma un guvern minoritar, care a fost aprobat de președintele Milos Zeman pe data de 27 iunie. Lupta împotriva imigrației ilegale, a corupției și a jafurilor este unul dintre obiectivele principale ale cabinetului său.

Comuniștii, declaraţi pro-ruși și anti-NATO, l-au asigurat neoficial de sprijinul lor pentru guvernul său în schimbul unor funcții în companii de stat. „Această situație reprezintă o schimbare, dar nu este o revoluție”, a declarat analistul politic Tomas Lebeda pentru AFP. El consideră că noul cabinet va avea „pentru un timp o anume stabilitate”, dar îşi va demonstra fragilitatea.

Miercuri, câteva sute de demonstranți s-au adunat în fața parlamentului pentru a protesta împotriva acestei alianțe neoficiale cu Partidul Comunist. Când domnul Babis a ieşit să le vorbească , el a fost huiduit, iar niște protestatari au aruncat în el cu sticle de plastic.