Cu binecuvântarea PS Episcop Siluan, în săptămâna 18-24 iunie, la Budapesta a avut loc cea de a şaptea ediţie  a taberei de iconografie pe sticlă pentru copii și tineret.

Tabăra a fost iniţiată şi organizată din anul 2012 de preşedinta Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta şi susţinută financiar de Autoguvernarea românească din cartierul XI din capitala Ungariei. Ca şi ediţiile precedente, tabăra s-a desfăşurat în clădirea care a aparţinut Fundaţiei Gojdu şi în care funcţionează Capela Ortodoxă Română şi Aşezământul Monahal Sfântul Ioan Botezătorul.

Sub îndrumarea părintelui paroh de la Jaca, Cosmin Florentin Pop, 11 copii, cu vârsta cuprinsă între 7 şi 15 ani, au încercat să pătrundă în tainele picturii pe sticlă, cu inocenţa şi cu talentul cu care fiecare este înzestrat.

Tabăra este de fiecare dată şi un prilej de a lega prietenii şi de a-i convinge pe copii că prin răbdare şi perseverenţă pot face lucruri frumoase care le aduc bucurie lor şi celor din jur.

Încercând să picteze scene biblice şi sfinţi, copiii au aflat lucruri din viaţa sfinţilor şi despre simbolismul culorilor folosite în iconografia pe sticlă.

Rolul acestor tabere nu este neapărat de a face din copii viitori iconari, ci de a-i aduce în preajma bisericii, a tradiţiei şi culturii româneşti, de a-i rupe pentru un timp de viaţa virtuală a calculatorului şi a internetului. De la an la an această tabără de creaţie a devenit tot mai populară şi aşteptată în comunitatea budapestană.

Este o satisfacţie şi pentru organizatori să descopere că s-a creat un grup de copii interesat de acest gen de petrecere a vacanţei, care renunţă pentru un timp la tentaţiile lumii virtuale din zilele noastre. Și ediţia din acest an s-a bucurat de purtarea de grijă părintească şi de ospitalitatea slujitorilor de la Aşezământul Monahal Sfântul Ioan Botezătorul.

Vernisajul expozitiei cu lucrările pictate de copii a avut loc după Sfânta Liturghie din duminica Nașterii Sf. Ioan Botezătorul, ocrotitorul Capelei, la care a slujit alături de preoții gazdă și părintele Cosmin Florentin Pop.

În cuvântul său a mulțumit slujitorilor Așezământului Monahal pentru sprijinul acordat zi de zi pe parcursul taberei, dnei Gabriela Elekes pentru toată activitatea și implicarea sa, care au facut posibilă organizarea și în acest an, nu în ultimul rând părinților care și-au încredințat copiii. A precizat că este foarte plăcut ca îndrumător să observi evoluția copiilor în timp. Doi dintre aceștia fiind prezenți la toate edițiile, iar unii care erau nou născuți la prima ediție, astăzi deja sunt participanți la tabără. A dat exemplu pe Mălina Munteanu de 15 ani, care în acest an a venit cu gândul să ajute și să îndrume pe fratele și pe verișoarele ei să picteze, fiind astfel de mare ajutor  și organizatorilor. Părintele a mai adăugat că pictura pe sticlă se deosebește de cea pe lemn sau pe hârtie, prima necesitând mai mult timp. Pictura pe sticlă îi învață pe copii să fie mai ordonați, mai atenți și totodată le dă satisfacția că într-un timp scurt pot să realizeze un lucru frumos.

Evenimentul s-a încheiat printr-o agapă frățească, cu mâncăruri de post oferite de membrele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta.

Intelocutori: părintele paroh de Jaca, Cosmin Pop și Mălina Munteanu, elevă în clasa a X-a.

A consemnat: Gabriela Enea Elekeș, colaborator MTVA, Emisiunile în limba română

Foto: Gabriela Enea Elekeș