Ministerul bulgar pentru Dezvoltare Regională a semnat un acord cu un grup de firme chinezeşti pentru proiecte de infrastructură de transport.

Firmele care vor să se implice în proiecte de infrastructură în Bulgaria sunt China Machinery Engineering Corporation, China Communication Constructions Co, China Road and Bridge Corporation, CITIC Construction, Mizrahi Real Estate Group Inc., PowerChina International Group şi Quantum Global Solutions.

Acordurile au fost semnate după discuţiile purtate de reprezentanţi ai ministerului Dezvoltării Regionale şi potenţiali investitori chinezi în marja reuniunii China – Europa Centrală şi de Est, „16+1”, care a avut loc la Sofia.

Grupul este format din China plus 11 state membre ale Uniunii Europene din Europa Centrală şi de Est şi celelalte state din regiune (Albania, Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia).

Iniţiativa „16+1” reprezintă o strategie a guvernului chinez prin care urmăreşte să facă investiţii de sute de miliarde de euro în ţări din Asia şi din Europa pentru a-şi consolida rolul de lider mondial.

Însă iniţiativa „16+1”, care prevede investiţii chinezeşti majore în infrastructură şi tehnologii în aceste 11 ţări pe care Beijingul le consideră o punte către Uniunea Europeană, a generat îngrijorări în cadrul instituţiilor UE privind încălcări ale legislaţiei comunitare.