„Poliţia din Roma a autorizat, pentru luni, 9 iulie 2018, o manifestaţie organizată de Asociaţia Naţiunii Rome (ANR) şi de Consiliului Naţional al Romilor (RSC) din Campingul River, în Via Tenuta Piccirilli nr. 207″, se arată într-un comunicat de presă remis de asociaţie, în care se subliniază şi că ANR şi RSC protestează, continuând să ceară statului italian mobilizarea permanentă a forţelor de protecţie civilă pentru salvarea populaţiei după evacuările efectuate”. Asociaţia nomazilor cere cu voce tare ca poliţia Romei să retragă permisul acordat mişcării CasaPound de a manifesta, în seara de luni, 9 iulie, tot în apropiere de Camping River.

Romii se declară împotriva recensământului etnic propus de Matteo Salvini: „Afară din Capitală şi din Italia cu nazismul, fascismul şi rasismul. Recensământul etnic evocat de Ministerul de Interne şi de provincia Lombardia contravine legislaţiei italiene şi europene”.

În schimb, în comunicat se mai subliniază: „Am aflat că poliţia a autorizat manifestaţie unei organizati naziste, fasciste şi rasiste, CasaPound: este vorba despre aceleaşi persoane care au ameninţat deja cu moartea copiii, femeile şi bărbaţii aparţinând acestei etnii. Plângerea a fost depusă oficial la Procuratura Republicii pe 26 aprilie 2018”.