Uniunea Democratică a slovacilor și cehilor din România, Departamentul pentru slovacii din Diaspora, Consiliul Județean Bihor, Consiliul local al comunei Suplacu de Barcău, Ministerul Culturii și Identității Naționale au organizat în perioada 14-15 iulie 2918 la Valea Cerului cea de-a XIV-a ediție a Festivalul Internațional al Tineretului Slovac.

Valea Cerului este o denumire simbolică: ținuturile au fost împodobite cu arbori ”de cer”, iar numele ansamblului reprezentativ este Cerovina. În repertoriul ansamblului au fost reunite cântece și dansuri specifice slovacilor din zona Bihorului și din Slovacia.

 

Prima ediție a Festivalului Internațional al Tineretului Slovac a avut loc în anul 2004, când localitatea Valea Cerului a sărbătorit 150 de ani de la sosirea slovacilor pe aceste meleaguri.

Ajuns la cea de-a XIV-a ediție, festivalul este cel mai mare festival slovac din estul Europei, Valea Cerului devenind o adevărată capitală culturală pentru slovacii din Diaspora.

Manifestraea contribuie la transmiterea prin generații a obiceiurilor, cântecelor și dansurilor populare slovace, tinerii devenind ambasadorii culturii tradiționale perene.

 

A consemnat Gabriela Rusu-Păsărin, realizator emisiuni, Departamentul Studiourilor Teritoriale, Societatea Română de Radiodifuziune