Iñaki Urdangarín, soțul infantei Cristina a Spaniei, a intrat luni în închisoarea Brieva, din Ávila.

Cumnatul regelui Spaniei, Inaki Urdangarin, a intrat în închisoarea Brieva din Ávila pentru a executa pedeapsa de 5 ani și 10 luni la care a fost condamnat în cazul Noos, pentru deturnare de fonduri, abuz de putere, fraudarea administrației publice, infracțiuni fiscale și trafic de influență.

Curtea Supremă a aprobat săptămâna trecută sentința, chiar dacă scăzut cu cinci luni perioada de lipsire de libertate. Audiencia Provincial din Baleare, unde a fost judecat cazul, l-a condamnat pe cumnatul regelui la șase ani și trei luni de închisoare.

Soțul Infantei Cristina a sosit la Madrid duminică de la Geneva, orașul elvețian în care familia locuia din clipa în care cazul a devenit public, potrivit postului de televiziune RAC1.

Brieva, una dintre cele 82 de închisori pe care fostul jucător de handbal le putea alege pentru executarea pedepsei, potrivit ziarului „El Pais”, este o închisoare pentru femei cu o aripă specială destinată bărbaților, care era nefolosită. Se află la șapte kilometri de Ávila și puțin peste 100 de kilometri de Madrid și are 162 de celule (plus 18 complementare). Luis Roldan, un politician proeminent din PSOE, condamnat pentru fraudă fiscală, şi-a executat pedeapsa aici între 1995 și 2005.

Deținutul va trece prin procedurile obișnuite la intrarea în închisoare: examen medical și interviu de evaluare cu psihologii. Ar trebui să petreacă prima noapte în modulul de admitere înainte de a merge la celula sa. Potrivit ziarului „El Pais” , Iñaki Urdangarín primește un dosar de 36 de pagini cu regulamentul închisorii și poate efectua 10 apeluri telefonice pe săptămână, de câte cinci minute fiecare.

Odată executat un sfert din pedeapsă, adică 17 luni, fostul duce de Palma poate solicita eliberarea condiționată, precizează ziarul „La Vanguardia”.

Diego Torres,  partener al lui Urdangarín la Institutul Noos, condamnat şi el, va intra astăzi în închisoarea Can Brians 2.

Odată ce sentințele au fost aprobate, condamnații au avut cinci zile pentru a se prezenta la închisoare. (Articol de Lina Santos)